THEMA

VEEL BEDRIJVEN STOPPEN ERMEE

Door de coronacrisis zijn er in 2020 meer bedrijven zelf gestopt. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Vooral zelfstandigen en horecabedrijven hielden ermee op.

Vooral zelfstandigen

In 2020 stopten 140.000 ondernemingen zelf, 25.000 meer dan een jaar eerder. Veruit de meeste bedrijven die stopten, 125.155, waren zelfstandigen. Een ander groot aandeel waren horecabedrijven, vaak met meerdere werknemers in dienst. Volgens het FD lijkt het erop dat veel van deze bedrijven op eigen initiatief stopten om faillissement te voorkomen. Ondanks het hoge aantal gestopte bedrijven, nam het totaal aantal bedrijven in 2020 wel toe. Hier speelt ook mee dat er veel faillissementen voorkomen werden door de steunmaatregelen.

De stijging begon al in de jaren voor corona, maar nam door de pandemie en de daarbij gemoeide lockdowns sneller toe. Vooral in de tweede helft van 2020 besloten veel bedrijven te stoppen. Het is de grootste stijging van bedrijfsbeëindigingen sinds 2007. De meeste stoppers, een kwart, waren ondernemers in de specialistische zakelijke dienstverlening.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post