THEMA

VEERTIG PROCENT ZZP'ERS LAAT OVERHEIDSSTEUN LIGGEN

Ongeveer veertig procent van zzp'ers hoeft geen beroep te doen op de aangeboden overheidssteun in verband met de coronacrisis. Zo'n 11% van de zzp'ers weet nog niet of het nodig zal zijn om gebruik te maken van de regeling. Dit blijkt uit onderzoek van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).

Inkomensondersteuning of goedkope lening

Er hebben ongeveer zevenhonderd leden en niet-leden van de zelfstandigenorganisatie meegedaan aan de peiling. Dat maakt het een statistisch relevant onderzoek stelt directeur Margreet Drijvers. Het kabinet heeft ondernemers nadrukkelijk opgeroepen om niet de hand op te houden wanneer de inkomenssteun niet echt nodig is, schrijft het FD.

Er zijn 2 vormen van ondersteuning mogelijk. Maximaal drie maanden inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal. Zelfstandigen zonder partner kunnen drie maanden lang €1050 krijgen en €1500 als ze wel een partner hebben. Daarnaast kan een goedkope lening voor bedrijfskapitaal van ruim €10.500 worden verkregen.

Buffers

Het grootste deel van de zelfstandige ondernemers kan met de tegemoetkomingen van de overheid en het inkomen van partner of een opgebouwde buffer rondkomen zegt Drijvers. Een op vijf werkt gewoon en iets meer dan 30% werkt gedeeltelijk door tijdens de crisis. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 10% te weinig reserves heeft om een maand zonder opdrachten door te komen. Zestig procent heeft voldoende om drie maanden of langer vooruit te kunnen.

Er is ook een groep mensen die tussen wal en schap vallen. Bijvoorbeeld omdat ze minder dan 23 uur per week werken. Deze groep heeft de steun juist hard nodig. Ook voor hen moet een vangnet komen wat betreft Drijvers. Dat geldt ook voor zzp'ers die in Nederland werken maar over de grens wonen, aldus Drijvers in het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post