THEMA

21 LANDEN OP DE ZWARTE LIJST VAN LAAGBELASTENDE LANDEN

Er staan 21 landen op de nieuwe Nederlandse lijst van laagbelastende landen. Deze wordt gebruikt bij nieuwe maatregelen tegen belastingontwijking. Op de lijst staan onder andere de vijf landen die op dit moment tevens op de zwarte lijst van de Europese Unie staan: Amerikaans Samoa, Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Samoa, Trinidad en Tobago. De lijst met landen is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.

Nederlandse aanvulling zwarte lijst

In aanvulling daarop heeft Nederland zelf nog eens zestien landen aangewezen als belastingparadijs. Het gaat om de landen Anguilla, Bahama’s, Bahrein, Bermuda, Berlize, Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kaaimaneilanden, Koeweit, Qatar, Saudi-Arabië, Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit zijn staten zonder winstbelasting of met een tarief van minder dan 9 procent.

CFC-maatregel

De lijst zal worden gebruikt bij drie maatregelen in de strijd tegen belastingontwijking. Als eerste gaat het om de CFC-maatregel die per 1 januari 2019 ingaat. Met deze maatregel wil het kabinet voorkomen dat bedrijven belasting ontwijken door mobiele activa te verschuiven naar een laagbelastend land.

Bronbelasting op rente en royalty’s

Ook wordt de lijst gebruikt bij de invoering van een conditionele bronbelasting op rente en royalty’s per 1 januari 2021. Dit betekent dat bedrijven die gevestigd zijn in de landen op de lijst in 2021 een belasting van 20,5 procent gaan betalen over de rente en royalty’s die zij uit Nederland ontvangen. Hiermee wil Nederland voorkomen dat het wordt gebruikt voor doorstroomactiviteiten naar belastingparadijzen.

Geen ruling

Tot slot zal door de Belastingdienst geen ruling meer worden afgegeven over transacties met bedrijven die zijn gevestigd in een land op de lijst. De lijst zal ieder jaar opnieuw worden vastgesteld.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post