THEMA

ADVOCAAT-GENERAAL DRAAGT ALTERNATIEF AAN VOOR AFSCHAFFING DIVIDENDBELASTING

De duizenden rechtszaken die buitenlandse beleggingsfondsen tegen de dividendbelasting hebben aangespannen, hoeven geen reden te zijn om de belasting af te schaffen. De rechtszaken zijn een argument voor het kabinet om de dividendbelasting in de ban te doen. Advocaat-generaal Peter Wattel stelt echter in een advies aan de Hoge Raad dat Nederland de buitenlandse fondsen eenvoudig tegemoet kan komen zonder dat dit de schatkist veel geld kost. Dat meldt het FD.

Tweede tegenvaller

Het nog niet gepubliceerde advies van de Advocaat-generaal aan de hoogste Nederlandse rechter in belastingzaken is een tweede tegenvaller in korte tijd voor het kabinet in de discussie over de afschaffing van dividendbelasting. Vrijdag kondigde premier Mark Rutte aan dat het kabinet de maatregel gaat heroverwegen, omdat Unilever bekend heeft gemaakt zijn hoofdkantoor voorlopig niet naar Nederland te zullen halen.

Europees recht

In de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel voor de afschaffing staat dat buitenlandse beleggingsfondsen ruim 11.000 verzoeken hebben ingediend om ingehouden dividendbelasting terug te krijgen. Zij beroepen zich hierbij op Europees recht. Advocaat-generaal Wattel meent echter dat de Nederlandse heffing niet in strijd is met het vrije verkeer van kapitaal en evenmin discrimineert tussen binnenlandse en buitenlandse beleggingsfondsen. Voor zover het Europees Hof van Justitie in Luxemburg hier anders over denkt, kan het kabinet daar eenvoudig een mouw aanpassen die weinig of niets kost.

Probleem

Het probleem van buitenlandse beleggingsfondsen is dat zij geen dividendbelasting terugkrijgen, die wordt ingehouden door Nederlandse bedrijven waarin zij beleggen. Binnenlandse fondsen ontvangen die belasting wel terug, maar houden die vervolgens ook weer in op het dividend dat zij uitkeren aan hun deelnemers. Nederland kan buitenlandse fondsen niet verplichten dividendbelasting in te houden.

Vrijwillig belasting inhouden

De oplossing  zou kunnen zijn dat buitenlandse fondsen vrijwillig belasting mogen inhouden op dividenden die zij uitkeren aan hun deelnemers en die afdragen aan het land waar de uitgekeerde winst vandaan komt. In ruil daarvoor krijgen zij dividendbelasting terug die in zo’n land is ingehouden op de winstuitkering aan de fondsen. Deze oplossing heeft het Hof in een vergelijkbare Deense zaak aangedragen en kost de schatkist nauwelijks iets. Bovendien verwacht de advocaat-generaal dat deze oplossing tot zoveel extra administratieve lasten leidt, dat veel buitenlandse fondsen er geen gebruik van zullen maken.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post