THEMA

AFM PRESENTEERT RADICALE ALTERNATIEVEN VOOR ACCOUNTANTSMODEL

Woensdag kondigde minister Wopke Hoekstra aan dat hij een adviescommissie voor de accountantssector benoemt en publiceerde AFM een rapport over de pijnpunten van het huidige accountantsmodel. Accountants zijn de regie kwijt, schrijft het FD.

Radicale alternatieve accountantsmodellen

Het rapport van de AFM legt een basis voor regulering. Behalve een inventarisatie van de zwakheden van het huidige accountantsmodel, heeft de toezichthouder ook alternatieve modellen op een rij gezet. Deze alternatieven zijn bijvoorbeeld het afsplitsen van de adviesactiviteiten bij grote kantoren (audit only), accountants in overheidsdienst, en het schrappen van de plicht van bedrijven om zich door een accountant te laten controleren.

Hervormingsplan heeft kwaliteit verbeterd

De afgelopen vier jaar heeft de sector het zelf mogen proberen langs de weg van geleidelijkheid. Na een reeks affaires en de dreiging van overheidsingrijpen stelden de accountants in 2014 zelf een groot hervormingsplan op. Er zijn onafhankelijke raden van commissarissen gekomen, verkeerde prikkels uit het beloningssysteem gehaald en kantoren namen meer tijd voor controles. De kwaliteit verbeterde.

Maar niet (snel) genoeg

Maar niet genoeg, stelde Ada van der Veer in mei toen haar Monitoring Commissie Accountancy voor de tweede keer rapporteerde. De MCA is door de sector zelf ingesteld om het hervormingsprogramma kritisch te evalueren. Volgens Van der Veer gaat het te langzaam en zijn de accountants niet bereid om de fundamentele problemen van het huidige model onder ogen te zien.

Zwaar geschut ter beschikking

De AFM houdt in het rapport de mogelijkheid open dat de pijnpunten binnen het huidige model bestreden kunnen worden. Met maatregelen zoals de afgelopen vier jaar zijn genomen, maar dan met een schep er bovenop. De toezichthouder wil echter ook dat er zwaarder geschut ter beschikking is, vandaar dat het rapport ook tien alternatieven voor het huidige model presenteert. Het zijn ingrijpende opties en de AFM zegt er dan ook gelijk bij dat deze niet makkelijk in te voeren zijn en tot nieuwe problemen kunnen leiden.

Woensdag waren de minister van Financien en de voorzitter van de AFM op de Accountantsdag om hierover te praten, lees het bericht:


"De accountancysector heeft niet nog eens 4 jaar om fundamenteel te veranderen"

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post