THEMA

AFSPRAKEN BEDRIJVEN MET FISCUS OVER BELASTINGKORTINGEN MOETEN OPENBAAR WORDEN

Afspraken van de fiscus met multinationals over korting op hun belastingen moeten voortaan opbaar worden gemaakt. Nederland moet actief optreden tegen internationale bedrijven die landen tegen elkaar uitspelen om zo min mogelijk belasting te betalen. Dat zegt FNV vooruitlopend op het debat in de Tweede Kamer donderdag over het onderwerp.

‘Fiscaal foute landen’

Vicevoorzitter Tuur Elzinga van FNV: “We betalen allemaal belasting. Daarmee financieren we onze samenleving. Dat geldt dus ook voor grote bedrijven die profiteren van goede infrastructuur, onderwijs en voorzieningen die met publiek geld worden opgebracht. Ik vind het te gênant voor woorden dat ons land nog voorkomt in het rijtje van de 5 fiscaal meest foute landen met Luxemburg Malta, Ierland en Cyprus.

Agressieve belastingplanning

Nederland heeft nog steeds een spilfunctie in de agressieve belastingplanning van multinationals. Volgens het Centraal Plan Bureau staat in Nederland via brievenbusfirma's 4500 miljard aan kapitaal gestald en stroomt jaarlijks zo'n 180 miljard in de vorm van dividend, royalty's en rente onbelast door ons land.

Nederland op zwarte lijst EU-parlement

Nederland is nu ook op de zwarte lijst van belastingparadijzen van het Europees Parlement belandt. Door agressieve belastingplanning van Nederland lopen andere EU-landen 11,2 miljard euro aan belastinginkomsten mis. Dat staat in een rapport dat gisteren door het Europees Parlement werd aangenomen. Ook de EU heeft een zwarte lijst voor belastingparadijzen, maar die betreft alleen landen buiten de EU.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post