THEMA

BEWUST GEKOZEN VOOR LASTENVERHOGING BEDRIJVEN

In plaats van de in het regeerakkoord beloofde lastenverlichting voor bedrijven komt er nu een lastenverhoging. Bedrijven krijgen grotendeels de rekening gepresenteerd van de lastenverlichting voor de burgers en het klimaatbeleid. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën licht toe dat het gehele kabinet vond dat de balans tussen burger en bedrijven anders kan.

Zonder toeters en bellen

Wat nu resteert is een lastenverlichting voor burgers van €4 miljard en een lastenverzwaring voor bedrijven van €5 miljard. Snel geeft aan dat het idee was de extra lastenverlichting voor burgers structureel maken. 'Daarvoor gebruiken we verbreding van de grondslag voor de vennootschapsbelasting.', laat hij weten in een reactie aan het FD.

Het lijkt er op dat het kabinet vindt dat bedrijven in Nederland gewoon te weinig belasting betalen. Dat is geen vergezochte conclusie na de bekend gemaakte maatregelen. De staatssecretaris is het daar niet mee eens en hecht wel degelijk aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Zo gelooft hij in lage tarieven voor de vennootschapsbelasting, maar dan wel zonder al die toeters en bellen eromheen.

Balans

Daartegenover staat dat sommige regelingen wel erg gunstig uitpakken voor bepaalde typen bedrijven. En is de keuze om de lasten te verhogen voor bedrijven bewust. Welk type bedrijven Snel daarmee bedoelt blijft onduidelijk.

Snel laat in zijn reactie weten dat er allerlei balansen zijn. De balans tussen burger en bedrijf is er één. Maar zo moet er ook balans zijn tussen het grootbedrijf, dat van allerlei regelingen gebruik kan maken, en kleine bedrijven.' De D66 voorman vindt dat we de goede kant op gaan maar denkt dat er nog meer is met betrekking tot belastingontwijking door multinationals waar ze een meerderheid in de Kamer voor kunnen vinden.

Snel zegt 'met enige trots' dat hij alle voornemens uit het regeerakkoord nu in wetten heeft omgezet maar erkent dat er nog veel problemen zijn. Zeker met betrekking tot de kinderopvangtoeslag. Hij is zich naar eigen zeggen steeds meer gaan realiseren dat het systeem aan herziening toe is en is daar dan ook over in gesprek met de collega's van Sociale Zaken, zorg en Binnenlandse Zaken, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post