THEMA

BIDEN-REGERING STAAT OPEN VOOR EEN DIGITAKS

Waar president Trump nog roet in het eten gooide met betrekking tot de invoering van een mondiale digitaks, lijkt de regering-Biden open te staan voor de belasting. Het Amerikaanse ministerie van financiën laat een belangrijke eis die Trump naar voren schoof vallen, schrijft de Financial Times. De zogenaamde Gafa-taks (Google, Amazon, Facebook en Apple) moet ervoor zorgen dat de techreuzen niet alleen winstbelasting betalen in het vestigingsland.

Veilige haven principe

Vaak hebben de vestigingslanden een zeer gunstig belastingregime. Waardoor de grote multinationals vaak nauwelijks winstbelasting afdragen. De nieuwe digitaks moet de belasting eerlijk over de landen verdelen. De 'veilige haven' eis van de regering-Trump zou betekenen dat de techreuzen zelf kunnen bepalen of ze wel of niet zouden meewerken aan een dergelijke taks.

De eis stuitte op groot verzet van Europese landen. Het is al langer een doorn in het oog van veel regeringen dat de internetreuzen met veel gebruikers binnen hun landsgrenzen geen winstbelasting afdragen. Nu de eis van tafel is ontstaat er optimisme over een akkoord. De VS stelt in juli een deal te willen sluiten.

Nationale digitaks

De Duitse minister van financiën Olaf Scholz sprak van 'een grote stap vooruit richting een akkoord tussen de deelnemende landen in de zomer', schrijft het FD. De onderhandelingen gaan verder onder leiding van de in Parijs gevestigde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), die al langer bezig met de kwestie.

De eerste deadlines voor een deal werden niet gehaald. De bijna 140 landen kwamen er onderling niet uit. Frankrijk, Italië en Turkije voerden uit ongeduld een nationale digitaks in. Maar dat kan zorgen voor dubbele of driedubbele belastingen en leidt mogelijk tot een handelsoorlog met de Verenigde Staten, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post