THEMA

BIJNA 900 MILJOEN MINDER IN DE SCHATKIST DOOR DEAL MET SHELL

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) berekende dat de Nederlandse schatkist tussen 2005 en 2018 in totaal 8 miljard euro aan dividendbelasting misliep. De berekeningen zijn gebaseerd op jaarverslagen en op brieven van Shell aan de aandeelhouders.

Deal

Bij de samenvoeging van de Britse en Nederlandse delen van het olie- en gasbedrijf in 2004 werd een deal gesloten met de Belastingdienst om te voorkomen dat de Britse aandeelhouders in Nederland dividendbelasting zouden moeten gaan betalen. Een A- en B-aandelen constructie werd opgezet. Waarbij over de A-aandelen in Nederland dividendbelasting wordt betaald en bij B-aandelen is de uitkering vanuit twee Britse dochterondernemingen.

Omdat dividend uitgekeerd hoort te worden in het land waar het hoofdkantoor is gevestigd zou de constructie in strijd kunnen zijn met de wet volgens Somo. Zowel het kabinet als Shell willen geen details geven en beroepen zich op de fiscale geheimhoudingsplicht.

Reactie Shell

Shell schreef dinsdag in een reactie op haar eigen website dat het rapport van Somo uitgaat van een verkeerde veronderstelling. Het probleem is dat Nederland wel dividendbelasting heft en het Verenigd Koninkrijk niet.

Zij stellen dat de oplossing volledig in lijn is met de fiscale wet- en regelgeving in Nederland. "Het recht om dividendbelasting te heffen op dividenden betaald aan aandeelhouders van de voormalige Britse moedermaatschappij heeft nooit bestaan in Nederland." Daarnaast schrijft Shell in de reactie dat de Nederlandse schatkist nul euro aan dividendbelasting zou hebben ontvangen met een hoofdkantoor elders.

Oppositie verbolgen

Nu ook nog eens blijkt dat deze zogenoemde 'rulings' afgelopen jaar fors zijn toegenomen is volgens Henk Nijboer (PvdA) ''Het internationale bedrijfsleven is spekkoper bij dit kabinet''. De oppositie meent dat de Belastingdienst met deze afspraken grote bedrijven regelmatig helpt minder belasting te betalen.

Staatssecretaris Snel (Financiën) zal vanaf juli deze rulings in beperkte vorm openbaar maken. Het gaat dan om een samenvatting van alleen nieuwe afspraken.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post