THEMA

SHELL WEIGERT VERANTWOORDING IN KAMER OVER BELASTINGAANSLAG

Shell verschijnt niet op een hoorzitting van de Tweede Kamer over belastingheffing op multinationals. President-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland laat weten dat een vertegenwoordiger van ondernemersorganisatie VNO-NCW in haar plaats zal verschijnen, schrijft het FD.

Kleine kans

Henk Nijboer van de Partij van de Arbeid reageerde verontwaardigd. 'Het is ongekend dat Shell weigert te komen. Dat versterkt de vermoedens dat ze op grote schaal belasting ontwijkt', aldus Nijboer. Volgens hem horen bedrijven als Shell in te gaan op een verzoek van de Tweede Kamer. 'Shell staat niet boven de wet'.

Maar de kans dat de Kamer Shell alsnog probeert over te halen, lijkt klein. Bij de grootste regeringspartij VVD, die de uitnodiging aanvankelijk wel ondersteunde, worden de schouders opgehaald. 'De keuze om zich door VNO-NCW te laten vertegenwoordigen is aan Shell zelf', aldus een woordvoerster.

Het hele bedrijfsleven

Mede aanleiding voor de hoorzitting is berichtgeving dat Shell in Nederland -behalve over de aardgaswinning - geen winstbelasting betaalt. Door de fiscale eenheid die Shell Nederland vormt met moederbedrijf Shell Petroleum NV, worden wereldwijde verliezen hier wel verrekend, terwijl over het overgrote deel van de winst elders belasting wordt betaald.

Shell zegt dat het zich daarbij net als alle andere bedrijven houdt aan de belastingwetgeving in Nederland. 'Een politiek debat over het belastingstelsel gaat alle ondernemers aan. Daarom voert VNO-NCW namens het hele bedrijfsleven het woord', aldus Van Loon.

Shell zelf betaalt 'netjes miljarden euro's' belasting over royalty's, winst, loon en omzet, aldus de president-directeur. Ze verscheen eerder overigens wel op een hoorzitting over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post