THEMA

SHELL BETAALT DOOR AFTREKPOSTEN GEEN WINSTBELASTING IN NEDERLAND

Shell betaalt al jaren geen winstbelasting in Nederland. Het bedrijf verdient miljarden op Nederlandse bodem, maar door gebruik te maken van (legale) aftrekposten weet het bedrijf de winstbelasting steeds op nul uit te laten komen. Dat meldt Trouw op basis van informatie van ingewijden en een vertrouwelijk intern document van het ministerie van Financiën. Shell ontkent dit.

Race naar de bodem

Dat Shell geen winstbelasting betaalt, verklaart waarom het bedrijf de afgelopen jaren zo hard gelobbyd heeft om de dividendbelasting afgeschaft te krijgen. Het is een race naar de bodem. Een verdere verlaging van het tarief van de winstbelasting, waartoe het kabinet recent besloot na heroverweging van de dividendbelasting, levert Shell niets op.

Fiscale eenheid

Gezamenlijk maakte Shell vorig jaar 1,3 miljard euro winst op de activiteiten in Nederland. Alle Nederlandse onderdelen vormen samen met het hoofdkantoor van Shell in Den Haag een fiscale eenheid. Daardoor mogen de verschillende bedrijven onderling winsten en verliezen verrekenen en gezamenlijk één aangifte voor de vennootschapsbelasting doen.

Meerdere manieren wegpoetsen winst

Verscheidene bronnen wijzen op twee specifieke manieren waarop Shell zijn winst over de andere Nederlandse activiteiten wegpoetst door veelvuldig gebruik te maken van aftrekposten. Ten eerste kan het bedrijf in Nederland rente aftrekken voor leningen die worden gebruikt om te investeren in het buitenland. En ten tweede door verliezen die Shell lijdt bij bijvoorbeeld het zoeken naar olie in het buitenland, in Nederland  ten laste te brengen van de winst. Winsten van buitenlandse oliewinning worden niet in Nederland belast, maar de verliezen die bij die oliewinning worden gemaakt, mogen wel van de Nederlandse winst worden afgetrokken.

Nam betaalt wel winstbelasting

De Nam valt buiten de fiscale eenheid, omdat het een joint venture is met ExxonMobil en Shell slechts 50 procent van de aandelen heeft. Voor de gaswinning in Groningen zijn aparte afspraken gemaakt met de overheid. De Nam betaalt wel winstbelasting. Volgens de woordvoerder van Shell klopt het niet dat het bedrijf in Nederland geen vennootschapsbelasting afdraagt. Op de vraag van Trouw of Shell buiten de Nam om vennootschapsbelasting betaalt, gaat het bedrijf niet in.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post