THEMA

CDA STELT FISCALE OMBUDSMAN VOOR

Als reactie op de kinderopvangtoeslagaffaire komt het CDA met een plan voor een speciale ombudsman voor belastingbetalers. Deze fiscale ombudsman zou mensen moeten bijstaan die in de problemen komen met toeslagen of bijvoorbeeld bij uitstel van betaling. Het plan krijgt steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Ingewikkeldheid van het systeem

De initiatiefnemer is CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg. "De enorme ingewikkeldheid van ons systeem weerhoudt mensen gebruik te maken van toeslagen waar ze recht op hebben. Tegelijkertijd kennen we allemaal de afschrikwekkende verhalen zoals bij de toeslagenaffaire en hoge naheffingen."

In de toeslagenaffaire werden ouders onterecht bestempeld als fraudeur waardoor zij in sommige gevallen onterecht duizenden euro's moesten terugbetalen. Zo kwamen velen in grote financiële problemen. Dit alles kwam aan het licht door journalisten Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis van RTL Nieuws en Trouw. Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) beten zich vast in de dossiers.

Vertrouwen

Volgens Slootweg zou dit wel eens een mooie eerste stap kunnen zijn in het terugwinnen van vertrouwen in overheidsinstanties.  "En doet recht aan de gevoelens van mensen die verstrik raken in het web van toeslagen. Zij kunnen nu eigenlijk nergens terecht voor goed inhoudelijke hulp en krijgen bij de belastingdienst weinig gehoor."

Het plan voor de fiscale ombudsman krijgt steun van een Kamermeerderheid, van in elk geval VVD, D66, PvdA, SP en GroenLinks, aldus RTL Nieuws.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post