THEMA

COALITIE WIL NU OOK VERLIESVERREKENING MULTINATIONALS AANPAKKEN

Naast de linkse oppositie en de PVV wil nu ook de coalitie dat multinationals in Nederland meer belasting gaan betalen. ‘In een eerlijke economie dient ieder bedrijf een bijdrage te leveren aan het financieren van collectieve lasten’, schrijven de financieel woordvoerders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in een motie. Dat schrijft het FD.

Wetgeving de schuldige

De multinationals Shell, Philips en AkzoNobel stelden in een hoorzitting over hun belastingafdrachten, dat zij niet de schuldige zijn van het niet betalen van belasting. Het komt door de wetgeving die dat voorschrijft. Dit is een opening voor de coalitiepartners om een commissie in te stellen die over een half jaar moet adviseren welke maatregelen nodig zijn om de belastingheffing over winsten van multinationals eerlijker te maken. Wel met behoud van het vestigingsklimaat.

Verrekenen van buitenlandse verliezen

Onlangs werd bekend dat Shell naar schatting 1 miljard euro winst maakt in Nederland, maar geen belasting betaalt dankzij verrekening van verliezen van faillissementen elders. Vorige week werd bekend dat dit ook geldt voor Philips en vermoedelijk AkzoNobel.

Beperking liquidatieverliesregeling

Bart Snels van GroenLinks diende eerder een wetsaanpassing in die de ‘liquidatieverliesregeling’ beperkt. Ook toen was duidelijk dat D66 en ChristenUnie wel oren hebben naar zo’n aanpassing. De VVD was echter afwachtend.

Geen verandering deze kabinetsperiode

De huidige stap van een adviescommissie betekent dat er deze kabinetsperiode niets meer verandert. Het advies wordt dan klaargelegd voor de volgende formatie. GroenLinks, PvdA en SP willen daar niet op wachten. Zij willen de aftrekmogelijkheid zo snel mogelijk beperken tot echte dochterondernemingen binnen de EU, waar dan nog maximaal drie jaar gebruik van kan worden gemaakt.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post