THEMA

DRIEKWART BELASTINGWETENSCHAPPERS DUBBELE PET

Volgens GroenLinks heeft ongeveer driekwart van alle belastingwetenschappers in Nederland een dubbele pet. Oftewel een commercieel belang bij het in stand houden van mogelijkheden om belasting te ontwijken. Veel hoogleraren belastingrecht en ondernemingsrecht hebben een stem in het maatschappelijke en politieke debat. Daarnaast hebben ze vaak een nevenfunctie in de advocatuur waar ze bedrijven adviseren “over manieren om zo min mogelijk belasting te betalen”.

In dienst van de Zuidas

GroenLinks Kamerlid Bart Snels noemt zijn onderzoek dan ook “Wetenschap in dienst van de Zuidas”. Hij overhandigde zijn rapport op de laatste Kamerdag voor het verkiezingsreces aan staatssecretaris Hans Vijlbrief. Dit deed hij tijdens het debat over belastingontwijking. In zijn rapport schrijft Snels het ook kwalijk te vinden dat universiteiten regelmatig verzuimen om de nevenfuncties te vermelden op hun website.

“Over een taai en technisch onderwerp als belastingwetgeving kunnen burgers niet makkelijk meepraten, waardoor de mening van deze wetenschappers veel gewicht krijgt”, zegt het GroenLinks-Kamerlid.

Openheid geven

“De hoogleraren adviseren over wetgeving waar ze met hun kantoren veel geld aan verdienen. Dat roept de vraag op: welk belang dienen ze? Dat van de burger of dat van de Zuidas? Dat driekwart van deze invloedrijke wetenschappers een commercieel belang heeft, vind ik onverteerbaar en schadelijk voor het democratisch proces.”

De partij pleit ervoor dat hoogleraren met commerciële belangen enkel als ‘bijzonder hoogleraar’ aan universiteiten werken. Daarnaast moeten universiteiten openheid geven over eventuele geldstromen die van de Zuidas komen om onderzoek te financieren. Iets waar vooralsnog geen zicht op is, aldus Trouw.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post