THEMA

EISEN AFGIFTE RULINGS WORDEN STRENGER EN TRANSPARANT

Er komen strengere eisen rondom de afgifte van rulings met een internationaal karakter. Ook gaat de Belastingdienst voortaan per ruling een geanonimiseerde samenvatting publiceren. Dat schrijft de staatssecretaris van Financiën donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Interne procedures niet goed gevolgd

Begin dit jaar is door het ministerie van Financiën onderzoek gedaan naar de afgifte van bijna 4.500 rulings met een internationaal karakter. Hieruit bleek dat de interne procedures in een aantal gevallen niet goed waren gevolgd. Dit gaf aanleiding om de rulingpraktijk te herzien.

Brievenbusmaatschappijen krijgen geen ruling

Het doel is de maatregelen per 1 juli 2019 in te laten gaan. Deze maatregelen betekenen dat brievenbusmaatschappijen, die zich alleen om fiscale redenen in Nederland vestigen en verder geen toegevoegde waarde hebben voor de Nederlandse economie, geen ruling meer krijgen van de Belastingdienst.

Regels rulings worden strenger en transparant

“Veel mensen hebben het idee dat de afgifte van rulings gepaard gaat met schimmige praktijken”, vertelt staatssecretaris Snel. “Maar met een ruling krijgen bedrijven niets meer of minder dan vooraf duidelijkheid over de wijze van belastingheffing op basis van de wet. Om te voorkomen dat Nederland wordt gebruikt voor doorstroom naar belastingparadijzen passen we de wet de komende jaren flink aan. Daar bovenop maken we nu de regels hoe we rulings afgeven strenger en transparant.”

Geen ruling bij belastingbesparend motief

Voortaan zal er scherper worden gekeken naar het doel van de aanvraag van de ruling. Als het motief alleen is om Nederlandse of buitenlandse belasting te besparen, zal geen ruling meer worden afgegeven. Dat geldt ook voor rulings over transacties met bedrijven die gevestigd zijn in laagbelastende landen of op de zwarte lijst staan van de Europese Unie.

Eisen aan fysieke aanwezigheid in Nederland

Bij de aanvraag van een ruling worden ook strengere eisen gesteld aan de fysieke aanwezigheid in Nederland van een bedrijf. Bijvoorbeeld of er wel voldoende mensen werken in verhouding tot de totale omvang van het bedrijf. Ook moeten de kosten die worden gemaakt in verhouding staan tot wat het bedrijf in Nederland doet. Het soort werk moet bovendien passen bij de geldstromen die er in een bedrijf omgaan.

Looptijd van maximaal vijf jaar

Alle rulings met een internationaal karakter die worden aangevraagd, zullen voortaan langs één centraal team gaan voordat ze worden afgegeven. Ook zal voor alle internationale rulings een looptijd van maximaal vijf jaar gelden. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan dit worden verlengd tot tien jaar.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post