THEMA

‘EUROPESE VOORSTELLEN DIGITAKS NIET DE GOEDE WEG’

“Nederland moet aansluiting zoeken bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) als het gaat om belastingheffing in een digitaliserende economie”, dat stellen MKB-Nederland en VNO-NCW tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Europese voorstellen voor een digital service taks (DST) zijn niet de goede weg, stellen zij.

Internationale belastingstelsel past niet bij digitalisering

Winstbelasting is nu vooral gebaseerd op de fysieke aanwezigheid van bedrijven in een land. In een digitaliserende economie kan dat betekenen dat in landen met een grote consumentenmarkt er ondanks een grote digitale aanwezigheid, weinig winstbelasting wordt afgedragen. “Het internationale belastingstelsel past niet meer bij die digitalisering”, stellen de lobby-organisaties. “De discussie moet zich richten op de vraag hoe de winstbelasting wordt verdeeld over landen.”

Dubbele belasting raakt alle sectoren

De huidige praktijk is dat landen individueel extra omzetbelastingen opleggen aan digitale bedrijven, maar dat leidt tot dubbele belasting. Ook de Europese DST is volgens de ondernemersorganisaties om die reden niet de juiste oplossing. Digitalisering raakt namelijk alle sectoren, waardoor dus dubbele belasting ook alle bedrijven raakt.

Consensus via OESO

Er moet een internationaal systeem komen, stellen MKB nederland en VNO-NCW. Dat betekent een verschuiving van winstbelasting naar landen met een grote thuismarkt. Kleinere landen die relatief veel hoogwaardige technologie exporteren, zoals Nederland, verliezen waarschijnlijk grondslag voor belasting. “Nederland moet alle energie richten op consensus via de OESO, waar met 127 landen wordt gewerkt aan een duurzame oplossing.”

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post