THEMA

GEDUPEERDE OUDERS KINDEROPVANG-AFFAIRE KRIJGEN BRIEF COMPENSATIE

De ouders waarbij kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet of teruggevorderd (CAF11-zaak), krijgen vandaag bericht over de compensatie die zij in ieder geval van de Belastingdienst ontvangen. Dit bedrag is berekend op basis van de tot nu toe beschikbare informatie. Het geld staat rond 20 december bij hen op de rekening. Dat meldt staatssecretaris Snel van Financiën in een brief die vandaag bij de getroffen ouders wordt bezorgd.

90% van ouders krijgt compensatie

In totaal ontvangen ruim 300 ouders een brief en ongeveer 90% van hen krijgen compensatie. Ruim 200 ouders krijgen een bedrag tot 20.000 euro, ruim 70 ouders een bedrag daarboven met als hoogste bedrag 66.000 euro. Dat bedrag is gebaseerd op de compensatieregeling zoals voorgesteld door de Adviescommissie uitvoering toeslagen.

‘Geldbedrag kan nooit alles goedmaken’

In de brief aan de ouders die compensatie ontvangen, biedt staatssecretaris Snel opnieuw zijn excuses aan voor de moeilijke omstandigheden waarin de getroffen ouders zijn gebracht en voor de onterechte stempel van fraudeur. “Een geldbedrag kan nooit alles goedmaken. Het onrecht dat deze ouders is aangedaan en het gevoel van machteloosheid waar ze zo lang mee hebben rondgelopen, kan ik helaas op geen enkele manier wegnemen. Dat besef ik ten zeerste.”

Niet volledige tegemoetkoming

Omdat de ouders al lang in onzekerheid zitten, krijgen zij het nu berekende bedrag zo snel mogelijk. Om de volledige tegemoetkoming te kunnen vaststellen, is meer informatie nodig. Bijvoorbeeld of zij juridische bijstand hebben gehad of te maken hebben gehad met kosten voor dwanginvordering, waarvoor ze ook worden gecompenseerd.

‘Het kan alleen maar hoger uitvallen’

De staatssecretaris benadrukt dat het uiteindelijke compensatiebedrag alleen hoger kan uitvallen, en in geen geval minder wordt dan het nu genoemde bedrag. Begin 2020 ontvangen de getroffen ouders de definitieve compensatiebeschikking. Daar kunnen zij op dat moment nog formeel bezwaar tegen maken.

20 ouders geen recht op compensatie

De afgelopen vrijdag ingestelde commissie van onafhankelijke deskundigen oordeelde bij een resterende groep van ruim 20 ouders dat zij geen recht hebben op compensatie. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat er geen kinderopvang is genoten. Zij hebben hiervoor ook een brief ontvangen.

Andere CAF-zaken

Op korte termijn komen er ook aanbevelingen van de Adviescommissie uitvoering toeslagen voor de andere ouders in de overige CAF-zaken. Ook zij zullen op dezelfde wijze worden gecompenseerd als blijkt dat hen eenzelfde onrecht is aangedaan. Daarnaast komt de Auditdienst Rijk nog met zijn onderzoek naar de andere CAF-zaken.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post