THEMA

HOEKSTRA EN BANKEN BIJNA AKKOORD OVER BEHOEDEN KLEINE SPAARDERS

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is dichtbij een akkoord met de banken over het vrijwaren van kleine spaarders van negatieve rentetarieven. Nog voor 5 december moet het akkoord bekend worden gemaakt verzekerde de minister in een Kamerdebat. En het moet vergelijkbaar zijn met de maatregel die ABN Amro woensdag aankondigde.

Ongewenst fenomeen

Naast ABN Amro meldde Rabobank ook dat particuliere klanten met minder dan €100.000 op hun spaarrekening geen negatieve rente hoeven te betalen. 'Negatieve rente is een ongewenst fenomeen voor particuliere klanten en voor de economie als geheel', aldus een woordvoerder van de Rabobank. De bank kan alleen geen garanties geven voor de langere termijn omdat dat afhankelijk is van marktontwikkelingen en het gedrag van de spaarders.

Zo'n 95% van de ABN Amro klanten worden beschermd voor de negatieve rente met de maatregel. En daarbij 40% van de spaartegoeden. Dat meldde de staatsbank bij de presentatie van de kwartaal cijfers. De rente staat op 0,01% bij ABN Amro. Bij de Rabobank is dit momenteel 0.03%.

De banken sloten hiervoor nog niet uit dat de negatieve rente die ze zelf moeten betalen bij de Europese Centrale Bank (ECB) zouden worden doorberekend aan de klanten. Sinds het einde van september rekent ECB -0,5%. Maar ook werden compensatie maatregelen genomen door de centrale bank.

Zakelijke en zeer vermogende klanten

Zakelijke en zeer vermogende klanten van onder meer de ABN Amro, ING en Rabobank betalen wel een negatieve rente. Bij ABN gaat het om klanten met meer dan €10 miljoen aan spaartegoed. Die grens lag eerst hoger en is de afgelopen tijd geleidelijk gezakt, laat een woordvoerder weten. Bij de start van de doorberekening van de negatieve rente lag de grens op €25 miljoen. Over de hoogte van rente worden individuele afspraken gemaakt.

Het totale bedrag aan spaartegoeden waar de ABN Amro nog geen negatieve rente op rekent maar dit wel kan doen, komt neer op zo'n €100 miljard. De banken mogen van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) geen uitspraken doen over toekomstige rentetarieven zolang er geen bindend besluit is. Dit om te voorkomen dat de banken de markt zouden kunnen aftasten en dat concurrenten hun gedrag daarop af kunnen stemmen.

Financiële stabiliteit

Dat het doorberekenen aan de klant nu weer ter sprake is gekomen, komt door het aanhouden van de negatieve rente. Naast verschillende Kamerleden riep de Consumentenbond de minister dinsdag ook op om negatieve spaarrente te verbieden. Hoekstra liet in september al aan de Kamer weten niets te voelen voor zo'n verbod en eerst in gesprek te willen met de banken.

'Zo kan het wettelijk verbieden van een negatieve spaarrente ten koste gaan van de effectiviteit van monetair beleid en in een extreem scenario zelfs de financiële stabiliteit schaden.', aldus Hoekstra. Een aantal banken, waaronder ING, Rabobank en Van Lanschot, rekent al negatieve rentes aan hun particuliere klanten, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post