THEMA

HOOFD FIOD OP NON-ACTIEF VANWEGE TOESLAGENAFFAIRE

Het hoofd van de Fiscale Inlichtingen-en Opsporingsdienst (Fiod), Hans van der Vlist, is op verzoek van de top van het ministerie van Financiën teruggetreden. Van der Vlist maakte deel uit van het managementteam van de Belastingdienst dat verantwoordelijk is voor de toeslagenaffaire. Zijn terugtreden heeft hij deze week bekend gemaakt in een interne mail aan alle FIOD-medewerkers.

Beeldbepalende functie

De topambtenaar was sinds 2011 directeur van de Fiod. Hij schrijft in zijn afscheidsmail dat hij van 2013-2016 in het managementteam fraude van de Belastingdienst zat. Hij schrijft geen betrokkenheid, wetenschap of directe verantwoordelijkheid te hebben gehad bij de behandeling van Toeslagen. Vanwege zijn mede beeldbepalende functie binnen de fiscus in die periode is hem gevraagd een stap terug te doen, schrijft FTM.

Van der Vlist die wel betrokken was bij de strafrechtelijke aanpak van Toeslagen met een rechterlijke toets, was volgens bronnen erg geliefd onder het personeel bij zowel de FIOD als de Belastingdienst. Door het nieuws is dan ook veel beroering ontstaan. Er wordt intern zelfs opgeroepen tot acties, zoals werkonderbrekingen.

Aangifte en onderzoek OM

Het vertrek van de directeur zou te maken hebben met de aangifte van het ministerie van Financiën tegen hoge ambtenaren van het departement. De staatssecretarissen Vijlbrief (Belastingen) en Van Huffelen (Toeslagen) willen dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of de betrokken ambtenaren strafrechtelijk moeten worden vervolgd.

Vijf niet bekend gemaakte ambtenaren werden per direct op non-actief gesteld. Nu blijkt Van der Vlist een van hen. Het ministerie was niet bereikbaar voor commentaar, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post