THEMA

MINISTER HOEKSTRA STELT ‘COMMISSIE TOEKOMST ACCOUNTANCYSECTOR’ IN

Minister Wopke Hoekstra van Financiën stelt de ‘Commissie toekomst accountancysector’ in. Deze moet onafhankelijk gaan onderzoeken hoe de kwaliteit van wettelijke controles door accountants kan worden verbeterd. De commissie gaat daarnaast ook kijken naar mogelijke ingrepen in de structuur en verdienmodellen van de accountantsorganisaties.

Onvoldoende voortgang

Aanleiding voor het instellen van de commissie zijn verschillende onderzoeken, waaruit blijkt dat de sector zelf onvoldoende voortgang boekt bij de noodzakelijke verbeteringen van controles van jaarrekeningen van bedrijven.

Audit only model

In een brief aan de Tweede Kamer laat Hoekstra ook weten dat hij de commissie vraagt ook te kijken naar het audit only model. Hierbij worden de controle- en advieswerkzaamheden van accountantsorganisaties gescheiden. Ook wil de minister onderzoek naar andere fundamentele wijzigingen in de structuur van accountantsorganisaties.

Rapporten MCA en AFM

Hoekstra verwijst in zijn Kamerbrief naar een rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en een verslag van de Monitoringscommissie Accountancy (MCA). De AFM constateert in het rapport dat er aanwijzingen zijn dat de langzame verandersnelheid besloten ligt in de structuur van de sector. Zo werkt vraag en aanbod onvoldoende en is er sprake van schadelijke prikkels door het verdien-, partner en bedrijfsmodel binnen de organisaties. De MCA publiceerde dit voorjaar opnieuw een kritisch rapport over de verbeteringen in de sector. De sector kijkt volgens de commissie nog te defensief naar het debat over de structuurmodellen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post