THEMA

MULTINATIONALS VS ONTLOPEN VAKER WINSTBELASTING IN EIGEN LAND

Amerikaanse multinationals blijven op grote schaal belasting ontwijken. De verlaging van de winstbelasting door president Trump heeft daar niets aan veranderd. Integendeel. Het aantal grote bedrijven dat in eigen land winst maakt maar daar geen belasting betaalt, is zelfs flink gestegen, dat schrijft het FD.

Verdubbeling

Zeker zestig beursgenoteerde Amerikaanse multinationals hebben in 2018 geen federale belasting in de VS betaald. Het gaat om onder andere Amazon, IBM en Netflix. Sommige van deze bedrijven kregen zelfs een tegoed bij de Amerikaanse belastingdienst IRS.

De multinationals hebben geen wetten overtreden. Belastingontwijking is legaal, maar staat wel ter discussie. Internationale ondernemingen zouden door agressieve belastingplanning hun eerlijke bijdrage aan collectieve lasten ontlopen en concurrentievoordeel behalen ten opzichte van nationale rivalen. In Nederland wijdt de Tweede Kamer aanstaande donderdag een hoorzitting aan belastingontwijking. Olieconcern Shell, dat geen winstbelasting in Nederland betaalt, heeft een uitnodiging voor deze hoorzitting afgeslagen.

Een progressieve denktank in Washington, Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP) concludeerde uit haar onderzoek dat het aantal Fortune 500-bedrijven dat in eigen land geen winstbelasting afdraagt, vorige jaar verdubbeld. Vóór Trumps belastinghervorming ging het om jaarlijks ongeveer 30 bedrijven.

Gat van $20,7 mrd

De zestig Amerikaanse bedrijven die vorig jaar niet bijdroegen aan de federale schatkist, boekten in eigen land samen een winst van $79 mrd. In plaats van $16,4 mrd belasting te betalen, tegen het tarief van 21%, wisten zij een toekomstige belastingaftrek te krijgen van in totaal $4,3 mrd. Zo sloegen zij een gat van $20,7 mrd in de overheidsinkomsten, aldus ITEP.

De denktank concludeert dan ook dat de belastinghervorming van Trump niets heeft veranderd aan de 'ongebreidelde' belastingontwijking in de VS. De president verlaagde de federale winstbelasting van 35% naar 21%. Uit studies was al gebleken dat Amerikaanse bedrijven zelden 35% belasting betaalden. Maar toch levert de tariefsverlaging het bedrijfsleven in tien jaar tijd $1350 mrd op, aldus een berekening van een gemeenschappelijk comité van Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres. In 2018 daalde de opbrengst uit de winst- of vennootschapsbelasting alvast met 31% naar $204 mrd tegen $297 mrd in 2017, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post