THEMA

NABESTAANDENPENSIOEN NAAR VIJF JAARSALARISSEN

Een optie van een uitkering ter grootte van vijf jaarsalarissen ligt op tafel in het kader van de versimpeling van de pensioenvoorziening voor nabestaanden. De partner kan bij het pensioenfonds van zijn overleden-partner kiezen voor een levenslange uitkering of verdeeld over vijf jaar.

Goed geregeld

De aanpassing moet het huidige ingewikkelde systeem vervangen. Op dit moment is in de meeste gevallen de pensioenoverdracht aan partners alleen goed geregeld wanneer de overleden partner al met pensioen was. In de contracten die voor de maatregel moeten worden afgesloten moet het zogenaamde 'kortlevenrisico' worden afgedekt, dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken schreef vorige maand nog aan de Kamer dat het nabestaandenpensioen fiscaal mogelijk gemaakt wordt en standaard 'goed geregeld' moet zijn.de vakbeweging en werkgevers, Stichting van de Arbeid werken deze zomer aan een advies over de vormgeving van het nabestaandenpensioen.

Modernisering van het pensioenstelsel

Het voorstel zal onderdeel worden van de algehele modernisering van het pensioenstelsel. Eind vorige eeuw werd de Algemene Weduwen en Wezenwet (AWW) vervangen door de Algemene Nabestaandenwet. De ANW valt in sommige gevallen erg laag uit. Vaak onvoldoende om een plotselinge teruggang in inkomen op te vangen, aldus de Volkskrant.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
Share this post