THEMA

NBA: ‘CONTROLE TOPINKOMENS TE INGEWIKKELD’

Hoewel de controle van topinkomens in de publieke sector accountants veel extra werk en geld oplevert, zijn ze er niet blij mee. De complexiteit van de wet maakt de controle erg lastig en duur voor opdrachtgevers zoals ziekenhuizen, scholengemeenschappen en woningcorporaties. Daarom willen accountants deze controle niet meer doen. Die boodschap geeft de beroepsorganisatie voor accountants aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, schrijft het FD.

Controle economisch onverantwoord

De NBA stelt dat de controle vaktechnisch nog lukt, maar economisch onverantwoord is. Daarmee bedoelt NBA de extra kosten die de controle met zich meebrengt voor organisaties in de zorg, onderwijs en corporatiesector.

Grens voor topbeloning

Niet alleen de wet maakt de controle ingewikkeld, maar ook alle besluiten, beleidsregels en aparte regelingen voor verschillende sectoren die aan de wet zijn toegevoegd. Een voorbeeld van de complexiteit is dat de grens voor topbeloning in de zorg kan variëren. Bestuurders van grote instellingen mogen meer verdienen dan hun collega’s bij kleinere instellingen. Er zijn vijf klassen, en om het extra complex te maken zijn er ook nog eens twee regelingen voor de klassenindeling, een uit 2014 en een uit 2016.

Kritiek niet nieuw

Vorig jaar gaf NBA ook al aan dat de controle niet meer te doen is. De beroepsorganisatie riep de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken op de controle onder te brengen bij fiscalisten, juristen of een aparte overheidsinstantie. Plasterk ging hier niet op in, maar zijn ambtenaren hebben samen met de accountants wel een poging gedaan om de controle te vereenvoudigen.

Ministerie verbaasd over de kritiek

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is verbaasd over de kritiek van de NBA. Volgens het ministerie is er intensief samengewerkt om te kijken hoe, binnen de grenzen van de wet, de uitvoerbaarheid verbeterd kon worden. Er zijn nieuwe controlevoorschriften gekomen, waarin meer duidelijkheid wordt geboden. NBA erkent deze vereenvoudiging, maar blijft erbij dat de regelgeving ingewikkeld is en veel administratie en controle vergt.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post