THEMA

NEDERLAND NEEMT WEER INITIATIEF TEGEN AMERIKAANSE BELASTINGEIS

Nederland doet een oproep aan de lidstaten van de Europese Unie om in actie te komen tegen de fiscale eisen van de Verenigde Staten. De eisen gaan over Amerikaanse staatsburgers en hun banken buiten de VS. Burgers die niet aan de eisen voldoen dreigen hun bankrekening te verliezen.

Dubbele nationaliteit

Vanaf 2020 moeten Europese banken de saldi van de Amerikaanse burgers doorgeven aan de belastingdienst in Washington. Samen met hun fiscale of Amerikaanse burgerservicenummer. Sommige staatsburgers met een dubbele nationaliteit waarbij de Amerikaanse op de tweede plaats komt hebben niet zo'n nummer. Omdat banken bang zijn voor eventuele sancties uit de VS wanneer zij hun verplichtingen niet nakomen. Om die reden dreigen sommige Amerikaanse Europeanen hun bankrekening kwijt te raken.

Vorige week beantwoorde staatssecretaris Menno Snel van Financiën al Kamervragen over de Amerikaanse regels. Volgens de D66'ers Steven van Weyenberg en Sjoerd Sjoerdsma, zijn Nederlandse burgers met een Amerikaanse nationaliteit de dupe van de nieuwe regels. Snel gaf in zijn antwoord aan dat banken klanten geen basisbetaalrekening mogen weigeren omdat zij geen Amerikaans identificatienummer hebben. Met zo'n basisrekening mag een klant niet rood staan, dat schrijft het FD.

Belastingplichtig in de VS

De staatssecretaris deelt de angst van de banken niet. Hij denk niet dat er onmiddellijk forse sancties zullen volgen als ze niet voldoen aan de eisen van de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). De wet is bedoeld om belastingontduiking te bestrijden. In het Amerikaanse belastingstelsel is iedere staatsburger belastingplichtig in de VS, ongeacht waar hij of zij woont en werkt.

Geboren worden in de VS of het hebben van Amerikaanse ouders maakt iemand al een staatsburger. Wie dat niet wil zijn moet daarvoor betalen en over de laatste vijf belastingjaren afrekenen met de Amerikaanse fiscus.

Geen gehoor

Vijf Nederlandse banken rapporteerden eerder dat zij 4000 klanten hebben die in Nederland wonen en in de VS zijn geboren. Een kwart van hen heeft geen Amerikaans servicenummer. De aanvraag van een dergelijk nummer kan tot negen maanden duren. Zowel minister-president Mark Rutte als staatssecretaris Snel hebben de Amerikanen verzocht de nu geldende overgangsregeling te verlengen of permanent te maken. Met deze regeling volstaat een geboortedatum. Beide verzoeken kregen echter geen gehoor.

Eerder in 2017 nam Nederland al het initiatief voor een brief richting Washington, waarin meerdere Europese landen hun bezwaren uitten. Daarna bleef het een tijd stil. Inmiddels heeft ook de Franse regering de kwestie opgepakt. Daarnaast zijn er in zowel België als het Verenigd Koninkrijk de afgelopen tijd krantenartikelen verschenen over landgenoten met de Amerikaanse nationaliteit die in de problemen komen met hun bank, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post