THEMA

WIJNDREIGEMENT TRUMP HAALT NIETS UIT

De eerder besproken digitaks, die big-techbedrijven een heffing van 3% over alle inkomsten gemaakt in Frankrijk moet laten betalen, heeft een stevig antwoord van Donald Trump gekregen. Er zouden op korte termijn vergeldingsmaatregelen volgen. 'Ik heb altijd al gezegd dat Amerikaanse wijn beter is dan Franse!', voegde hij toe.

'Dommigheid'

De DST (digital service tax) of Gafa-belasting (Google, Amazon, Facebook en Apple) Geldt alleen voor bedrijven met een omzet boven de 750 miljoen euro, waarvan 25 miljoen euro in Frankrijk en treft zo'n twintig bedrijven. Volgens Trump 'dommigheid'. ‘Als iemand deze bedrijven belast, zou het hun moederland moeten zijn’, aldus Trump. De digitaks zal dit jaar ongeveer 400 miljoen euro opleveren voor de Franse schatkist.

Hoge Amerikaanse lokale heffingen

Het Amerikaanse antwoord zou dus een verhoging van de invoerrechten op Franse wijn zijn. Volgens de Franse media zal dit weinig uithalen vanwege regels in de VS uit de tijd van de drooglegging. Sinds die jaren 30 kunnen drankproducenten niet direct aan de klant verkopen. Franse wijnboeren verkopen aan importeurs of een distributeur die vervolgens doorverkoopt aan de detailhandel. De federale en lokale heffingen zorgen bij elke stap voor een prijsstijging die de wijn al gauw vijf tot zes keer duurder maakt in de winkel.

Afhankelijk van het soort wijn variëren de invoerrechten van $0,05 tot $0,14 per fles, vrij laag dus. De Europese Unie heft tussen €0,11 en €0,29 per fles uit de VS. De lokale heffingen op alcohol behoren tot de hoogste in de VS en kunnen soms oplopen tot 39% van de verkoopprijs van een fles. Zakenkrant Les Échos schrijft dat Trump gelijk heeft wanneer hij zegt dat de wijn uit de VS zelf vaak duurder is dan importwijn. Dit komt door bijvoorbeeld hoge productiekosten zoal door dure landbouwgrond.

Toneel

De stevige woorden van Trump zijn dan ook meer toneel. Trump en zijn regering vrezen dat andere Europese landen het Franse voorbeeld zullen volgen. Eerdere pogingen daartoe faalden tot nu toe. Met name door de tegenwerking van Ierland, Denemarken en Finland. Italië en Spanje hebben al eigen plannen op de tekentafel.

Bovendien spraken begin vorige maand ministers van financiën van de G20 in Japan af om vanaf april 2020 digitale diensten te belasten met 2% als er niet eerder een akkoord tot stand komt. Minister van financiën Bruno Le Maire heeft aangegeven dat Frankrijk hoe dan ook de eigen taks zal invoeren. Macron heeft in zijn telefonische contact met Trump laten weten dat de DST niet alleen voor Frans belang is, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post