THEMA

FRANKRIJK VOERT DIGITAKS IN

De invoering van een belasting voor techreuzen is goedgekeurd door de Franse senaat. Dit zou wel eens kunnen leiden tot een handelsconflict met de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump heeft opdracht gegeven de zogenaamde Gafa-belasting te onderzoeken.

Digital service tax

De belasting op digitale diensten is vernoemd naar Google, Amazon, Facebook en Apple. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer maakt zich zorgen over de 'oneerlijke wijze' waarop de belasting Amerikaanse bedrijven benadeelt. De grote techbedrijven moeten een heffing van 3% betalen over alle inkomsten die ze in Frankrijk genereren.

De heffing geldt alleen voor bedrijven met een totale omzet van tenminste €750 miljoen, waarvan €25 miljoen in Frankrijk. De digital service tax of DST zal de Franse schatkist dit jaar ongeveer €400 miljoen opleveren.

Frankrijk bepaalt zelf

De kritiek van de Verenigde Staten heeft vooralsnog geen invloed. Volgens de Fransen voldoet de belasting aan internationale regels. Het land zal dan ook geen maatregelen accepteren die de nieuwe taks moeten dwarsbomen. De Franse minister van financiën Le Maire zei in een speech voor de Franse senaat te geloven dat de geschillen als bondgenoten op te lossen moeten zijn zonder dreigementen.

Daar voegde hij aan toe dat Frankrijk een soeverein land is dat zelf bepaalt wat voor belastingmaatregelen het neemt. Verder merkte de minister op dat dit de eerste keer is dat de VS een dergelijk onderzoek start tegen Frankrijk.

Amerikaanse kritiek

Zowel de voorzitter van het financiële comité van de Amerikaanse Senaat Chuck Grassley, en het Democratische lid Ron Wyden juichen het onderzoek toe. Zij noemen de belasting protectionistisch en de maatregel zou de VS banen kosten en Amerikaanse werkers schade toebrengen.

Eerdere onderzoeken naar oneerlijke handelspraktijken hebben geleid tot het opleggen van handelstarieven door de Verenigde Staten, bijvoorbeeld tegen China. Dat leidde uiteindelijk tot de handelsoorlog die tot de dag van vandaag gaande is, schrijft het FD.

Internationale oplossing

Naast Frankrijk hebben ook in Italië en Spanje dergelijke maatregelingen in de steigers staan. In ons eigen land heeft de PvdA een voorstel voor een belasting voor grote techbedrijven ingediend. Een Europese digitale belasting blijft in de koelkast liggen vanwege het tegenstribbelen van Ierland, Denemarken, Finland en Zweden. De Oeso blijft ondertussen werken aan een internationale oplossing, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post