THEMA

PVDA KOMT MET INITIATIEFWETSVOORSTEL VOOR NATIONALE DIGITAKS

PvdA wil een landelijke belasting voor digitale bedrijven zoals Google en Airbnb. Veel partijen in de Tweede Kamer zien zo’n digitaks wel zitten. De PvdA komt daarom met een initiatiefwetsvoorstel. Dit voorstel zou gelden voor techbedrijven die wereldwijd minimaal 750 miljoen euro omzet maken en in Nederland voor minimaal 25 miljoen euro aan producten of diensten verkopen. Dat schrijft NOS.

Fysiek kantoor

Deze ondernemingen betalen nu nog weinig tot geen belasting in Nederland, omdat ze hier geen fysiek kantoor hebben. Doen ze dat wel, dan betalen ze alleen belasting over de winst. Dat moet anders, vindt PvdA.

Digitale omzet

De linkse oppositiepartij wil dat er belasting wordt betaald over de digitale omzet, zoals de omzet die Netflix en Spotify halen uit het abonnementsgeld dat mensen maandelijks betalen voor de streamingsdiensten of de opbrengsten van Google uit advertenties. Zo’n belasting zou volgens het ministerie van Financiën kunnen oplopen tot 200 miljoen euro. PvdA denkt zelfs dat er 400 miljoen euro zou kunnen worden geïnd.

Nationale belasting

Landen als Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië, België en Spanje willen ook hun eigen digitale belasting invoeren. Makkelijk is dit niet, omdat het mogelijk niet in lijn is met de internationale belasting- en handelsverdragen. Het Nederlandse kabinet wacht liever op een internationale oplossing, omdat het efficiënter is om een dergelijke belasting samen in te voeren.

OESO

De invoering van een Europese of zelfs internationale digitaks gaat echter niet gemakkelijk. De lidstaten worden het maar niet eens over de belasting. De hoop is nu gevestigd op de Oeso om het toch voor elkaar te krijgen. OESO heeft van de G20 de opdracht gekregen om met nieuwe regels te komen voor de nationale rechten op de winst- of vennootschapsbelasting van multinationals. Begin juni publiceert de OESO een tussenstand. Eind 2020 moet de richtlijn voor alle 127 landen af zijn.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post