THEMA

EUROPESE DIGITAKS HELEMAAL VAN TAFEL

De Europese Unie heeft de handdoek in de ring gegooid. Er komt geen Europese belasting voor internetbedrijven als Google en Facebook. De lidstaten worden het maar niet eens over de digitaks. De hoop is nu gevestigd op de Oeso om zo’n gezamenlijke belasting toch voor elkaar te krijgen. Dat schrijft het FD.

Op eigen houtje

Nu zijn regeringen bezig om op eigen houtje belastingen in te voeren om zo een graantje mee te pikken van de miljardenwinsten van de grote techbedrijven. Na het Verenigd Koninkrijk, Italië, België, Oostenrijk en Spanje, kondigde ook Frankrijk zijn eigen digitale dienstenbelasting aan. De wildgroei aan belastingen jaagt het bedrijfsleven de stuipen op het lijf. Dubbele belasting ligt op de loer en tijdrovende disputen over welk land waar recht op heeft, zijn onvermijdelijk, aldus de krant.

Oeso gaat door

Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschappers buigen zich vandaag voor de tweede dag over een wereldwijde regeling. Oeso heeft van de G20 de opdracht gekregen om met nieuwe regels te komen voor de nationale rechten op de winst- of vennootschapsbelasting van multinationals. Met het oog op de digitalisering van de economie.

Waardecreatie

Het doel is om het recht om winstbelasting te heffen te verschuiven van landen waar bedrijven hun producten en diensten ontwikkelen, naar landen waar zij die verkopen. Achterliggende gedachte is dat waardecreatie niet alleen plaatsvindt op de plek waar de kantoren staan. In de digitale economie vindt waardecreatie ook plaats daar waar bedrijven gegevens van klanten en gebruikers verzamelen.

Kansrijk voorstel van Oeso

Volgens het FD gaat het meest kansrijke voorstel van de Oeso ervan uit dat staten winstbelasting mogen heffen als multinationals een waardevolle marktpositie hebben in het betreffende land. Hiervoor moet worden vastgesteld hoeveel winst naar r&d moet blijven gaan en naar andere bedrijfsactiviteiten en welk deel van de winst resteert. Over deze rest- of overwinst mogen afzetmarkten dan belasting heffen. Hiervoor moet een verdeelsleutel komen.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post