THEMA

FRANKRIJK KOMT DEZE WEEK MET WETSVOORSTEL DIGITAKS

Frankrijk wil niet wachten op een Europese belasting voor internetgiganten. Woensdag bespreekt het Franse kabinet een plan om belasting te gaan heffen op de in Frankrijk gemaakte omzet van grote internetbedrijven. Die belasting zal niet alleen gelden voor Google, Apple, Facebook en Amazon. Dat schrijft het FD op basis van berichtgeving in het Franse dagblad Le Parisien.

Heffing van 3 procent

De heffing van 3 procent op omzet van circa dertig internetbedrijven zal gaan gelden voor alle internetbedrijven met een grotere wereldwijde omzet dan 750 miljoen euro en een Franse omzet van meer dan 25 miljoen euro. Behalve de bekende Amerikaanse internetgiganten zullen ook Chinese en Europese bedrijven onder de regeling gaan vallen, zoals Booking, Airbnb en Uber.

500 miljoen euro naar de schatkist

Zo kunnen inkomsten uit internetadvertenties, handelsplatformen en handel in internetgegevens worden belast. De nieuwe belastingregels moeten de Franse schatkist ongeveer 500 miljoen euro per jaar opleveren.

Europese samenwerking

Ook de Europese Commissie is bezig met de introductie van winstbelasting voor de digitale economie. Door onenigheid tussen de lidstaten is deze digitax uitgesteld tot 2022. Hier wil Frankrijk niet op wachten. Ook Spanje en het Verenigd Koninkrijk werken aan een eigen digitale omzetbelasting.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post