THEMA

VIJLBRIEF WIL DE BELASTINGDIENST WEER SAAI MAKEN

Hans Vijlbrief wil de Belastingdienst weer saai maken. Dat zei Vijlbrief dinsdag avond na zijn formele ontmoeting met minister-president Mark Rutte. De nieuwe staatssecretaris van Financiën wil dat het weer wordt zoals het vroeger ooit was. Hij noemt het zijn ambitie de fiscus weer 'op orde brengen', er weer 'de beste dienst ter wereld, net als twintig jaar geleden' van maken.

Licht euforisch van crisis

Vijlbrief ziet het als een belangrijke taak. Belangrijk genoeg om zijn topbaan in Brussel voor op te geven. Hij was actief als voorzitter van de Eurogroep werkgroep, waar hij net voor twee jaar had bijgetekend. 'Het was nodig, ik heb het heel bewust gedaan'. De 56-jarige D66'er sprak ooit uit 'licht euforisch te worden van crisis' en levert dan ook graag €100.000 euro aan salaris in om zijn tanden te mogen zetten in de Belastingdienst, dat schrijft het FD.

Vijlbrief werkte lang en intensief samen met Jeroen Dijsselbloem, eerst tijdens zijn ministerschap en vervolgens ook toen Dijsselbloem voorzitter werd van de Eurogroep. Hij wordt samen met zijn nieuwe collega Alexandra van Huffelen vandaag officieel beëdigd als opvolger van Menno Snel.

Direct op bezoek

Van Huffelen verlaat haar positie als directeur van het Amsterdamse Gemeentelijk Vervoersbedrijf. En zal zich als eerst gaan inzetten om de gevoelige toeslagenaffaire om een goed wijze af te wikkelen. Ze heeft aangegeven direct op bezoek te gaan bij enkele van de duizenden gedupeerde ouders. 'Ik vind het belangrijk dat er recht wordt gedaan en dat we het vertrouwen terugkrijgen', aldus Van Huffelen.

Behalve de afwikkeling zal de nieuwe staatssecretaris ook aan de slag moeten met de hervorming van het toeslagenstelsel. Van haar voorganger Menno Snel kreeg ze het advies om 'aan de slag te gaan en ook het stelsel te veranderen, want als we dat niet veranderen lossen we het probleem niet op', aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post