THEMA

VNO-NCW: ‘KLAVER GEVAARLIJK BEZIG MET VOORSTEL NATIONALE CO2-BELASTING’

Jesse Klaver is “levensgevaarlijk bezig” met zijn wetsvoorstel voor een nationale CO2-belasting. Dat heeft voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW gezegd bij NPO Radio 1. Volgens De Boer verspreidt de GroenLinks-voorman “fake news” en is hij “straks verantwoordelijk voor 50.000 klimaatwerklozen”.

Klanten gaan naar het buitenland

De Boer zei dat de industrie weliswaar voor een kwart van de uitstoot van CO2 verantwoordelijk is, maar straks ook een derde van de CO2-reductie voor haar rekening neemt en daarvoor een zesde van de subsidies krijgt. “Als je de kosten verhoogt voor producten uit de Nederlandse industrie, gaan klanten naar het buitenland”, aldus De Boer. Volgens hem wordt daar minder schoon geproduceerd waardoor er per saldo meer CO2 uitgestoten wordt.

Europees verband

De enige manier om CO2-uitstoot een prijs te geven is in Europees verband, benadrukt De Boer. Daar kan volgens hem dan het al bestaande systeem van uitstootrechten voor gebruikt worden, iets wat eerder ook topman Feike Sijbesma van speciaalchemiebedrijf DSM heeft geopperd. “Nergens in Europa bestaat een aparte CO2-heffing voor de industrie. Er moet dus niet worden gedaan of dat wel zo is.”

Klimaatakkoord

De aanpak in het ontwerp klimaatakkoord is volgens De Boer effectiever en slimmer. Bedrijven moeten met concrete plannen komen om hun uitstoot te verminderen, met ruimte voor innovatie en boetes als ‘goede prikkel’ als die afspraken niet worden gehaald. “Als we meer willen, moet dat echt in Europees verband.”

Goed bezig

Klaver is niet onder de indruk van de aantijgingen van De Boer. “Als de lobbyist van het grote bedrijfsleven deze taal gebruikt om ons aan te vallen, dan weet je dat we goed bezig zijn.”

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post