THEMA

ZZP'ERS ZIJN NIET TE SPREKEN OVER AANPAK VIJLBRIEF

Zzp'ers in de bouw en zorg zijn alles behalve blij met het plan van de kersverse staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën voor een stevigere aanpak van schijnzelfstandigheid. Voorzitter van Zelfstandigen Bouw, Charles Verhoef, noemt het ronduit schokkend dat dit kabinet niet langer zijn pijlen richt op de aanpak van misstanden met schijnconstructies, maar op het bestrijden van mensen die vrijwillig kiezen voor het zzp-schap.

Kern van het probleem

Ook Lex Tabak van brancheorganisatie van zzp'ers in de zorg, Solopartners roept het kabinet op af te zien van pogingen om opdrachtgevers en zelfstandigen tegen hun wil in het hokje van werkgever of werknemer te stoppen. Zorgverleners kiezen voor een zzp-constructie omdat het binnen dienstverband ontbreekt aan autonomie, waardering en flexibiliteit, stelt Tabak.

Hij vindt dat de staatssecretaris het probleem op deze manier niet bij de kern aanpakt maar de zorgverleners in een hokje dwingt. Dat terwijl Vijlbrief eigenlijk alleen heeft aangekondigd dat de Belastingdienst gaat samenwerken met de brancheverenigingen om een begin te maken met scherper toezicht op de sectoren. Later volgen de andere sectoren, dat schrijft het FD.

Het toezichtplan

Het gaat de belangenorganisaties om het bijgevoegde toezichtplan. Dit zou volgens hen een directe bedreiging zijn voor het zzp'er zijn. Zo zou het plan stellen dat de indruk is dat in een toenemend aantal gevallen de arbeidsrelatie wellicht als dienstbetrekking moet worden gekwalificeerd. Maar dat de ingehuurde persoon aangeeft de werkzaamheden uitsluitend buiten dienstbetrekking te willen verrichten.

Met andere woorden zijn het de zzp'ers die het werkgever lastig maken om de wet te volgen omdat ze niet in loondienst willen. De aanpak van het probleem richt zich juist tot nu toe op bedrijven die werknemers tot schijnzelfstandigheid zouden aanzetten. Een drastische beleidswijziging vinden de twee voorzitters, aldus het FD.

Oneerlijke concurrentie

En dat na het advies van de commissie Borstlap om iedere werkende als werknemer te beschouwen. In een reactie heeft het ministerie van Financiën laten weten dat de nieuwe aanpak zich niet zal richten op zzp'ers in plaats van de werkgevers. 'De verschuiving is van handhaving bij individuele bedrijven naar een aanpak van en met de hele branche. Anders blijf je oneerlijke concurrentie houden. Je handhaaft bij één ziekenhuis, maar bij een ander ziekenhuis kunnen mensen nog steeds als schijnzelfstandige aan de slag.'

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post