THEMA

FLINK WAT WONINGTRANSACTIES VANWEGE WIJZIGING OVERDRACHTSBELASTING

Vanaf 1 januari gaat de overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog. Dat is te merken. Veel geplande woningverkopen zijn naar voren gehaald. De komende weken vinden er voor zeker €1 miljard aan woningtransacties plaats. Vorig jaar werd er voor zo'n €8 miljard aan woningvastgoed verhandeld.

Naar voren gehaald

Iedereen grijpt nog even zijn kans. Dat zegt ook Patrick Steenstra Toussaint van vastgoedbelegger Rubens Capital Partners. Het vastgoedbedrijf is zelf ook bezig om nog een aantal woningportefeuilles te kopen voor het einde van het jaar. Het is niet alleen druk onder kopers ook veel verkopers proberen nog snel hun vastgoed te verkopen. 'Er zijn de laatste maanden heel veel portefeuilles op de markt gekomen.'

Volgens Thomas Westerhof van vastgoedadviseur CBRE, zijn er altijd meer woningtransacties in het laatste kwartaal. 'Maar de piek ligt nu echt hoger dan waarvan we eerder waren uitgegaan.' Ook volgens Westerhof hebben veel partijen de verkopen die voor 2021 op de rol stonden naar voren gehaald, dat schrijft het FD.

Starters

Vanaf 1 januari gaat de overdrachtsbelasting van 2% naar 8% van de koopsom. Zo maakte het kabinet op Prinsjesdag bekend. Dat scheelt bij de aankoop van een huis van €300.000 zo'n €18.000. De overdrachtsbelasting vervalt juist voor starters op de woningmarkt. Deze twee maatregelen moeten starters een betere kans geven op de woningmarkt. Momenteel leggen ze het nogal eens af tegenover de beleggers.

Voor de beleggers is de verhoging dan ook een doorn in het oog. Ze vrezen dat de maatregel een prijsdrukkend effect zal hebben op de waarde van vastgoed. 'Hoe groot dit zal zijn, moet blijken na 1 januari, maar het zal effect hebben. Al zal dit enigszins getemperd worden door de nog steeds groeiende vraag naar woningbeleggingen', zegt Westerhof.

Veilige belegging

Wie koopt om het lang vast te houden, merkt er pas iets van wanneer hij of zij overgaat tot verkoop. Om het prijseffect op korte termijn vóór te zijn, proberen veel partijen nog snel de verkoop rond te krijgen. Mede dankzij dit najaar zou het transactievolume op de Nederlandse woningmarkt dit jaar weleens hoger kunnen uitkomen dan vorig jaar, denkt Marijn Snijders van Capital Value.

Volgens Snijders komt het hoge aantal transacties niet alleen door de overdrachtsbelasting maar ook omdat woningen als een veilige belegging worden gezien in crisistijden. Daarnaast is er ook veel nieuwbouw op de markt verschenen. Volgens Capital Value is er vorig jaar voor ruim €9 miljard aan woningen verhandeld. Omdat veel transacties naar voren zijn gehaald is de verwachting dat de eerste maanden van 2021 wat rustiger zullen worden, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post