THEMA

OZB STIJGT IN 2019 GEMIDDELD 2,2 PROCENT

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt volgend jaar met gemiddeld 2,2 procent. De belasting die huiseigenaren betalen verschilt sterk per gemeente. In Nijmegen is de ozb maar liefst vier keer zo hoog als in Den Haag. Dat blijkt uit een jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 111 gemeenten.

Ozb Cuijk 32 procent hoger

Op de eerste plaats van ozb-stijgers staat de Noord-Brabantse gemeente Cuijk. Hier gaat de ozb met maar liefst 32 procent omhoog. In 2018 steeg de ozb in deze gemeente ook al met 12 procent. Hierdoor betaalt een huiseigenaar in twee jaar tijd gemiddeld 110 euro meer aan deze gemeentebelasting.

Huiseigenaren draaien op voor tekorten

“In de gemeentebegroting staat dat de extra belastinggelden nodig zijn om het huishoudboekje van Cuijk op orde te krijgen. De vereniging vindt het principieel onjuist dat vooral huiseigenaren opdraaien voor begrotingstekorten en voor de voorzieningen waar alle bewoners gebruik van maken. Daarom pleit de VEH voor een ander belastingsysteem, waarbij zowel huurders als eigenaren via een algemene ingezetenenheffing meebetalen”, stelt Rob Mulder, directeur belangenbehartiging VEH.

Hogere ozb door nieuwe taken gemeenten

Het risico dat huiseigenaren via de ozb moeten opdraaien voor begrotingstekorten neemt alleen maar toe nu gemeenten steeds meer nieuwe taken toegewezen krijgen vanuit het Rijk. Gemeenten en huiseigenaren zullen de komende jaren onder andere grote investeringen moeten doen om wijken en woningen van het aardgas af te krijgen. VEH wil niet dat huiseigenaren, bovenop hun eigen investeringen, daarvoor ook een hogere ozb moeten gaan betalen. OZB mag volgens de vereniging niet het stopmiddel zijn om financiële gaten in de energietransitie te dichten.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post