Advocaten hebben het druk. Mensen uit de financiële sector kloppen aan vanwege de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de toegankelijkheid van het Ubo-register. Banken en verzekeraars zijn verplicht om vast te stellen wie de uiteindelijke belanghebbenden zijn van hun klanten. Maar mogen ze hier nu nog wel het register voor gebruiken?
Ouderwets handwerk
Advocaat Frank ‘t Hart stelt dat men in het ergste geval terug zal moeten vallen op ouderwets handwerk. Veel googelen, speuren en vragen stellen dus. ‘Dat levert extra werk op. En dan weet je nog steeds niet of je compleet bent. Het valt niet mee om langs die weg er achter te komen wie de aandeelhouders of uiteindelijk belanghebbenden zijn van een bedrijf.’
Het Ubo-register is verplicht voor iedereen die voor minimaal 25% een economisch belang bezit van een onderneming. Daarmee geeft de geregistreerde persoonlijke gegevens prijs. Daarom zijn veel aandeelhouders en familiebedrijven tegen.
Privacy uit het oog
In reactie op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft de Kamer van Koophandel (KvK) het register (tijdelijk) voor iedereen afgesloten. Wat de uiteindelijke oplossing wordt is nog niet bekend. De KvK is nog in gesprek met het ministerie van Financiën over een permanente regeling.
Gerard van Solinge, hoogleraar ondernemingsrecht in Nijmegen en advocaat bij Allen & Overy, is blij met de uitspraak: ‘Privacyoverwegingen staan weer op de agenda.’ Frank ‘t Hart denkt daar hetzelfde over. Volgens hem was privacy uit het oog verloren in de strijd tegen criminaliteit.
Legitiem belang
Ondanks de uitspraak blijft het overigens verplicht voor bedrijfseigenaren om gegevens aan het register te leveren, dat schrijft minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer. Volgens de KvK heeft circa twee derde van de meldplichtigen het register ingevuld. Iedereen die dat nog niet heeft gedaan is sinds 27 maart van dit jaar in overtreding.
Wanneer de lijn van de uitspraak van het Hof wordt gevolgd krijgen enkel personen of organisaties met een legitiem belang nog toegang tot het Ubo-register. Het ministerie wil dat poortwachters als banken, verzekeraars en notarissen in ieder geval onder vallen. Het Hof meent dat ook journalisten toegang moeten krijgen mits zij een legitiem belang hebben.
Beter dan geen toets
Hoe dit precies zal worden uitgewerkt is nog volstrekt onduidelijk, zegt advocaat Duco Lodder. ‘Wie bepaalt bijvoorbeeld welk belang legitiem is en welk belang niet?’ Volgens hoogleraar Van Solinge heeft de rechter nu handvatten gekregen om een legitiem belang te toetsen. ‘Hoe vaag ook, is altijd beter dan geen toets.’