THEMA

ACCOUNTANCYSECTOR NIET BLIJ MET DREIGENDE SANERING

De accountancysector is niet blij met een kritisch rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over de kwaliteit van controle door kleinere kantoren. In het rapport constateert de toezichthouder dat de kans op slechte controles bij accountants met minder dan 15 klanten wel dubbel zo groot kan zijn als gemiddeld.

Minimum aantal controles

De organisatie van kleinere accountantskantoren SRA is het er niet mee eens. De club vindt het rapport ongeloofwaardig en heeft zelfs geprobeerd de publicatie tegen te houden. Het tegenhouden bleek onsuccesvol maar door het protest lijkt een sanering van de sector afgewend. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft namelijk laten weten voor nu geen minimum aantal controles in te willen voeren.

Die maatregel zou tientallen kleinere kantoren hun verplichte vergunning kosten. Maar de minister wil eerst afwachten of het striktere toezicht effect zal hebben op de sector. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De optie voor een minimum blijft wel als optie op tafel liggen, schrijft het FD.

Data-analyse

De waakhond gebruikte voor het onderzoek data over alle accountantskantoren met een vergunning. Uit die data blijkt dus dat de kans op fouten het grootst is bij accountants die minder dan 15 controles per jaar doen. Dat stelt de AFM op basis van alle kwaliteitscontroles die de afgelopen jaren zijn gedaan bij de kantoren door zowel de toezichthouder zelf als brancheorganisaties.

Maar dat negatieve beeld is volgens koepelorganisatie SRA onterecht. Toen de SRA eind vorig jaar lucht kreeg van het AFM-rapport schakelde de organisatie zelf 'een onafhankelijke expert' in die met hele andere conclusies op de proppen kwam. Volgens SRA heeft de data-analyse van de AFM 'belangrijke statistische en methodologische tekortkomingen'.

Schade aan beeldvorming

Vice-voorzitter van de SRA, Roland Ogink, is dan ook teleurgesteld dat het mislukte de publicatie tegen te houden. 'De schade aan de beeldvorming is geleden. Nu kunnen al die accountants morgen weer aan hun klanten uitleggen, dat er niks mis is met hun controles. Van de AFM mag je meer zorgvuldigheid verwachten', aldus Ogink namens de SRA.

In een reactie op de koepelorganisatie zegt de AFM te hebben gekeken naar de punten van kritiek en daarop volgen extra berekeningen te hebben gedaan. 'De uitkomsten van deze aanvullende analyses bevestigen de resultaten van de AFM juist.'

Extra kosten

Toch is een sanering voor nu een te grote stap voor Hoekstra. In totaal zou de wettelijk grens 111 kantoren hun vergunning kosten. De effecten van het strengere toezicht van de AFM moeten eerst zichtbaar worden. Dat intensievere toezicht is een van de grootste maateregelen uit een pakket dan begin 2020 werd voorgesteld. Nadat twee kritische rapporten verschenen over de problemen in de sector.

Daarvoor viel de controle op de kleinere kantoren nog onder beroepsorganisatie SRA en NBA. Voor de intensievere controle op de gehele sector krijgt de AFM op termijn jaarlijks €2,4 miljoen extra. Dat is een flinke verhoging. Dit jaar denkt de toezichthouder nog €8,8 miljoen uit te geven. Die rekening krijgen de kantoren die het toezicht zelf moeten betalen. Vorig jaar september werd er overigens nog uitgegaan van €5,1 miljoen extra lasten, schrijft het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post