THEMA

AFM NIET BLIJ MET TUSSENTIJDS RAPPORT COMMISSIE TOEKOMST ACCOUNTANCYSECTOR

De Autoriteit Financiële Markten is niet blij met het tussenrapport van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). De toezichthouder heeft een reactie geplaatst op met de titel 'Voorlopige Bevindingen CTA'. De waakhond heeft vooral moeite met het feit dat de commissie structuuringrepen als wetenschappelijk niet onderbouwd omschrijft.

Meer onderzoek

Het tussenrapport werd op 1 oktober gepubliceerd door de door Wopke Hoekstra ingesteld commissie. De voorlopige bevindingen van de CTA moeten tot nieuwe voorstellen leiden die bijdragen aan een hersteld vertrouwen in de accountancysector. Tot opluchting van de beroepsgroep noemde de commissie een positief effect van maatregelen als scheiding van advies- en controlepraktijk wetenschappelijk onbewezen, schrijft het FD.

De AFM is het daar niet mee eens en stelt op basis van eigen onderzoek wel wetenschappelijke bewijzen te hebben voor een 'negatieve impact op de kwaliteit van wettelijke controles van onder meer het verdienmodel'. Daarmee doelt de waakhond op het feit dat bedrijven zelf de accountant betalen die de controle uitvoert. Daarnaast heeft de combinatie van advies en controle onder één dak ook een negatieve uitwerking.

De toezichthouder stelt daarmee niet dat de voorgestelde structuur maatregelen ook echt zullen bijdragen aan het herstel van vertrouwen. Maar vindt wel dat de commissie te makkelijk over de maatregelen heen stapt en wil graag meer onderzoek. 'De AFM denkt dat meer aandacht voor beleidsvoorstellen die raken aan de structuur van de sector wenselijk is. Een gebrek aan ervaring met een maatregel zou niet op voorhand een reden mogen zijn om hier geen ervaring mee op te doen.'

Onderzoek met hogere frequentie

De waakhond is er ook niet van overtuigd dat de sector beter is gaan presteren de afgelopen jaren. Wat de kantoren zelf wel steeds vaker benoemen. Er zijn wel veel initiatieven genomen om de kwaliteit te verbeteren, maar dat deze daadwerkelijk tot verbetering hebben geleid is nog niet bewezen stelt de toezichthouder. Het aantal materiële tekortkomingen is, ondanks initiatieven tot kwaliteitsverbetering, nog onacceptabel hoog.

Het toezicht kreeg begin deze maand stevige kritiek van de commissie en dat zal de sector ook gaan voelen. Zo schrijft de AFM dat wordt overwogen naar aanleiding van het rapport met hogere frequentie onderzoek te doen naar de kwaliteit van wettelijke controles. Daarbij benadrukken ze open te staan voor een dialoog met zowel de commissie als de sector om het toezicht te verbeteren.

De bevindingen uit het rapport staan niet in steen geschreven. De komende weken zullen nog twee andere rapporten verschijnen die voor aanpassing van onderdelen van rapport kunnen zorgen. ZO publiceert de AFM zelf nog een onderzoek naar de zogenaamde 'Nexte Five' (BDO, Mazars, Grant Thornton, Baker Tilly en Accon AVM). En zal de Monitoring Commissie Accountancy nog met een publicatie komen, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post