THEMA

BELASTINGDIENST NAAR RECHTER OM GEGEVENS MUSEUMKAART

Belastinginspecteurs mogen vrijwel onbeperkt rondneuzen in het privéleven van een burger, mits zij dat doen in het kader van belastingcontrole. Dat wettelijk recht informatie op te vragen gaat verder dan alleen bank- en inkomensgegevens, schrijft de Volkskrant.  De Belastingdienst kan ook navragen waar en wanneer iemand heeft geparkeerd, wanneer hij met de trein heeft gereisd en welke tentoonstellingen een houder van een Museumkaart heeft bezocht.

Museumkaart

De Belastingdienst heeft nu via een kort geding om inzag in het gebruik van een Museumkaart gevraagd. Het gaat om een kaarthouder die op zijn belastingaangifte heeft ingevuld dat hij of zij in 2014 in het buitenland woonde. De fiscus vermoedt waarschijnlijk dat de kaarthouder wel in Nederland verbleef en hoopt dit te kunnen aantonen via diens bezoek aan Nederlandse musea.

Kort geding

De stichting die de Museumkaart uitgeeft weigert aan het informatieverzoek van de fiscus te voldoen, omdat dit de privacy van de kaarthouder zou aantasten. Via een kort geding hoopt de Belastingdienst de gegevens alsnog te krijgen. De krant schrijft dat de kans groot is dat de rechter in het voordeel van de Belastingdienst beslist.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post