THEMA

BELEGGERS OOK KRITISCH OP TUSSENRAPPORT TOEKOMST ACCOUNTANTS

Behalve de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn ook beleggers kritisch over het tussenrapport van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Directeur van beleggersvereniging VEB, Paul Koster, stelt dat de commissie niet voldoende naar de toekomt kijkt en spreekt over een gemiste kans.

Controle- en advies

Begin oktober publiceerde de door minister Wobke Hoekstra ingestelde commissie haar voorlopige bevindingen. Belanghebbenden werden uitgenodigd te reageren. Ondanks de kritische blik op accountants wijst de commissie structurele wijzigingen af vanwege gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Bijvoorbeeld de opsplitsing van advies- en controlepraktijk in zelfstandige bedrijven en het verdienmodel waarbij het bedrijf zelf de accountant betaalt voor controle blijven buiten schot.

Koster is niet blij met de eerste versie van het rapport. Er mist een antwoord op de vraag naar een toekomstperspectief voor de scheiding van controle- en advieswerkzaamheden voor accountantsorganisaties.

De VEB-directeur doelt op de groei van adviseurs binnen de Big Four kantoren, die vrijwel alle belangrijke beursfondsen controleren. 'De groeiende onbalans tussen winstgevendheid en risicoprofiel van beide activiteiten van accountantsorganisaties maakt een keuze op dit punt steeds urgenter', meent de VEB. Toezichthouder AFM liet vorige week al kritische geluiden horen en pleitte voor meer onderzoek.

Vragen onbeantwoord

Dat er vragen onbeantwoord blijven is niet zo vreemd stelt Koster. De commissie heeft ook maar kort de tijd gehad om haar werk te doen. Er zijn vooral gesprekken gevoerd maar je zult ook echt zelf onderzoek moeten doen. De belangrijkste vragen over de toekomst zijn in zijn ogen nu niet beantwoord.

Koster is ook 'verrast' door de constatering van de CTA dat het niet bekend is hoe het is gesteld met de kwaliteit van de accountantscontrole. Koster: 'Dat doet geen recht aan de onderzoeken die in binnen- en buitenland wel degelijk zijn gedaan.'

Het zit de beleggersvoorman vooral dwars dat de CTA stelt dat de tevredenheid over accountants afneemt naarmate 'actoren' verder op afstand van de accountant staan. Dat is de zogenaamde de verwachtingskloof, die aangeeft dat de samenleving meer verwacht van accountants dat ze kunnen leveren. De commissie gaat daar deels in mee en dat impliceert dat de kritiek van buitenstaanders komt van gebrekkige kennis over het controle proces, aldus Koster tegenover het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post