THEMA

BELGISCHE FISCUS WINT MILJOENENZAAK VAN NEDERLANDSE FAMILIE

De Bijzondere Belastinginspectie heeft een miljoenenzaak gewonnen tegen de familie Van Puijenbroek, de Nederlandse aandeelhouder van Mediahuis. De inzet bedroeg 29 miljoen euro. Dat meldt De Tijd. De familie van Puijenbroek was grootaandeelhouder van de Telegraaf Media Groep (TMG) en bezig nu een belang van 16,7 procent van het Belgische Mediahuis, de huidige eigenaar van TMG.

Postbusvennootschappen

De zaak draaide om een holding die de familie in 2009 in België had opgezet: Bech nv. Hierin werden de aandelen in haar Nederlandse holding VP Exploitatie geplaatst, die de aandelen in TMG bevatte. Voordat de Belgische holding bestond, bracht de familie haar aandelen onder in een Luxemburgse holding met dezelfde naam. Zowel de Belgische, als de Luxemburgse holding waren postbusvennootschappen.

Waardevermindering

Vlak voor de familie de holding verhuisde van Luxemburg naar België, voerde ze een grote waardevermindering door: 59 miljoen euro in 2008 en 26,3 miljoen euro in 2009 op de aandelen in haar Nederlandse holding. Kort na de verhuizing werd een deel van de waardevermindering weer teruggedraaid. Terwijl dit gebeurde, ontdekte de Bijzondere Belastinginspectie dat de waardevermindering in Luxemburg al fiscaal was aangenomen. Door deze constructie zou de familie zowel in Luxemburg als in België belastingvoordeel genieten.

Forse aanslag

In 2011 stuurde de Belgische fiscus een forse aanslag naar de familie vanwege de poging om zowel in Luxemburg als in België belastingvoordelen te behalen. De claim, die ging over de jaren 2010 en 2011, bedroeg volgens de laatste jaarrekening van de familie ruim 29,2 miljoen euro. Het Antwerpse hof van beroep heeft, nadat de familie in 2016 een zaak hierover in eerste aanleg had verloren, de fiscus gelijk gegeven.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post