THEMA

BEURSFONDS LAVIDE KAN GEEN ACCOUNTANT VINDEN VOOR JAARSTUKKEN

Lavide, het kleinste fonds op Beursplein 5, kan geen accountant vinden om zijn jaarstukken te controleren. Alle negen accountantskantoren die in Nederland bevoegd zijn een beursgenoteerd bedrijf te controleren, hebben Lavide afgewezen. Beurstoezichthouder AFM heeft het bedrijf naar de beroepsorganisatie van accountants verwezen, die aanraadde om een nieuw rondje te maken. Topman Vincent Poorter verwacht weer nee op het rekest en stapt op. Dat meldt FD.

Value8

Vorig jaar kwam een andere beursgenoteerde investeringsmaatschappij, Value8, in dezelfde situatie terecht, waardoor het bedrijf de wettelijke deadline voor het indienen van gecontroleerde jaarstukken met 7 maanden overschreed. Noch de AFM, nog Amsterdamse aandelen, had de middelen om de situatie rond Value8 te forceren. Dat bracht het bedrijf op ‘onbekend terrein’, waardoor de waarde van het aandeel daalde.

OOB-accountant

Een beursfonds moet zijn boeken laten nakijken door een OOB-accountant. Maar deze accountant met een cliënt ook weigeren. De AFM stelt tegen het FD dat het ‘geen wettelijke bevoegdheid heeft om een accountantsorganisatie te dwingen een cliënt te accepteren’.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post