THEMA

BRIEF OVER VERPLICHTING EHERKENNING IN 2020 LEIDT TOT VRAGEN

Op grond waarvan zijn bedrijven per 1 januari verplicht hun belastingzaken af te handelen met eHerkenning? Dat wil Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van staatssecretaris Menno Snel van Financiën weten. Volgens Omtzigt ontbreekt een wettelijke basis voor deze verplichting. Dat schrijft het FD.

Brief over eHerkenning

De fiscus heeft sommige bedrijven per brief laten weten dat eHerkenning met ingang van volgend jaar het enige identificatiesysteem is, waarmee zij elektronisch toegang krijgen tot de dienst. Andere zakelijke inlogsystemen kunnen de bedrijven dan niet meer gebruiken.

Introductie uniform verificatiesysteem

De introductie van één verificatiesysteem is onderdeel van een project van het ministerie van Binnenlandse Zaken om elektronisch verkeer tussen overheid en burgers beter te beveiligen. De keus is op eHerkenning gevallen. Anders dan het gratis overheidssysteem DigiD, wordt eHerkenning aangeboden door zes commerciële partijen en moeten gebruikers ervoor betalen.

Wettelijke basis?

CDA-Kamerlid Omtzigt wil weten wat de wettelijke basis is om bedrijven te verplichten bij een van de zes commerciële partijen het herkenningssysteem aan te schaffen. De wet Digitale Overheid zou die basis kunnen zijn, maar de Tweede en Eerste Kamer moeten deze nog goedkeuren. Zonder wettelijke grondslag kunnen bedrijven die geen gebruikmaken van eHerkenning, niet worden beboet, stelt Omtzigt.

Eisen Omtzigt

Het Kamerlid wil dat staatssecretaris Snel ervoor zorgt dat iedereen zonder eHerkenning alle aangiftes kan doen. Ook wil Omtzigt weten hoe Snel kan voorkomen dat het doen van aangiftes door ondernemingen in het nieuwe jaar een chaos wordt.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post