THEMA

COMMISSIE TOEKOMST ACCOUNTANCY ONTVANGT DRIE TON VOOR ONDERZOEK

De Commissie Toekomst Accountancy heeft een budget van drie ton gekregen. Een deel van dat geld wordt gebruikt om externe adviseurs onderzoek te laten doen naar maatregelen die de kwaliteit van de wettelijke controle kunnen verbeteren. Dat schrijft het FD.

Duurzame verbetering controles

De Commissie is op 1 januari 2019 ingesteld door minister Hoekstra van Financiën. De sector zelf werkt ook al enige tijd aan verandering, maar dat heeft volgens de minister nog niet aantoonbaar geleid tot een duurzame verbetering van de wettelijke controles.

Accountantsmodel aanpassen

Hoekstra verwacht onder meer aanbevelingen om het huidige accountantsmodel, waarbij controle en advies vaak onder één dak zitten, aan te passen of te vervangen voor een nieuw model. Het partnermodel moet daarnaast ook kritisch bekeken worden. Daarbij moet ook een antwoord komen op de vraag in hoeverre ingrepen juridisch haalbaar zijn.

Onderzoek

De Commissie heeft een loket geopend dat de sector de mogelijkheid geeft om hun zienswijze op papier te zetten. De komende weken vinden daarnaast oriënterende gesprekken plaats met belangrijke betrokken partijen en worden er een of meerdere externe onderzoeken uitgezet. In het voorjaar worden rondetafelgesprekken gevoerd en volgt er een openbare consultatie. Naar verwachting wordt het rapport in december gepubliceerd.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post