THEMA

CURATOREN IMTECH DWINGEN KPMG NAAR ONDERHANDELINGSTAFEL MET TUCHTKLACHTEN

De curatoren van Imtech proberen een accountant van KPMG naar de onderhandelingstafel te dwingen met een stroom aan tuchtklachten. Ze houden KPMG medeaansprakelijk voor de ondergang van het installatieconcern en willen geld zien. Dat schrijft het FD.

Faillissementsverslag

De curatoren hebben bij de Accountantskamer weer drie nieuwe klachten ingediend tegen de externe accountant van het installatieconcern dat in 2015 failliet ging. Het staat nu op zes en er zitten er nog meer in het vat. Dat maakt de krant op uit het recent gepubliceerde elfde faillissementsverslag.

AWW-project

Daaruit blijkt dat de drie nieuwe tuchtklachten afgelopen zomer zijn ingediend. Ze hebben betrekking op de onjuiste verwerking van materiële post in de halfjaarcijfers van 2012, namelijk een vermeende vooruitbetaling van 147,6 miljoen euro inzake het Poolse AWW-project. AWW is de afkorting van het nooit gebouwde pretpark Adventure World Warschau. De vooruitbetaling werd destijds als cash geboekt door Imtech, maar in werkelijkheid kon het installatiebedrijf nooit over het geld beschikken.

Zes tuchtklachten

De curatoren van DVDW advocaten en AKD houden KPMG medeaansprakelijk voor de ondergang van het bedrijf. Ze voeren de druk op met steeds nieuwe tuchtklachten. De teller van het aantal klachten staat inmiddels op zes. De drie nieuwe klachten zijn gericht tegen twee controlerend accountants en tegen de okb’er, de persoon die bij KPMG de kwaliteit van het werk van zijn collega’s controleert.

Gebrekkige controle

Tegen hetzelfde drietal zijn ook tuchtklachten ingediend wegens gebrekkige controle van de jaarrekening 2011. De basis daarvoor was een boetebesluit van toezichthouder AFM, waarin gehakt is gemaakt van de door KPMG uitgevoerde controlewerkzaamheden.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post