THEMA

EERSTE CRYPTOBEDRIJF DOOR DNB GOEDGEKEURD

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft voor het eerst een bedrijf voor beleggen in digitale munten een vergunning verleend. Amdax uit Amsterdam helpt bij de handel in cryptomunten. Het bedrijf is bijgeschreven in het register aanbieders cryptodiensten. Ondernemers in dat register voldoen aan de strenge Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Rijpe markt

Het verplichte register kreeg een hoop kritiek. De registratie bij DNB is sinds mei verplicht. Volgens cryptobedrijven waren de kosten van het register veel te hoog voor kleinere marktpartijen. Vele sloten dan ook de deuren. 'Wij zien regulering juist als kans voor serieuze groei', zegt Amdax-directeur Lucas Wensing. 'Een teken dat de markt rijp genoeg is voor het opbouwen van een bedrijf.'

De cryptobedrijven zijn verplicht hun klanten en transacties grondig te screenen, net als banken. Het ministerie van Financiën hoopt zo te kunnen voorkomen dat bitcoin-beleggers geld witwassen of het gebruiken voor andere criminele doeleinden. De overgangsregeling die is ingesteld voor bestaande partijen loopt af op 21 november.

Toezicht

Bedrijven die staan ingeschreven in het register vallen ook onder het toezicht van DNB. De toezichthouder kijk naar de herkomst van geldstromen. Een inleg boven de €15.000 wordt gemeld bij de Financial Intelligence Unit (FIU). De klanten van Amdax moeten minstens 2,5 bitcoins te besteden hebben. Op de huidige koers is dat zo'n €22.800.

Het Amsterdamse bedrijf richt zich niet op speculanten maar op langetermijninvesteerders. Volgens Wensing is de munt op dit moment ondergewaardeerd. De recordwaardes van €20.000 die in 2017 werden bereikt zijn in 2021 weer mogelijk denkt hij. Het is behalve een digitale vorm van goud ook een verzekering tegen het huidige financiële stelsel, aldus Wensing tegenover het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post