THEMA

FRC WIL EXTRA VERSLAGGEVINGSEIS VOOR BRITSE ACCOUNTANTS

Als het aan de Britse Financial Reporting Council (FRC) ligt, gaan accountants in het Verenigd Koninkrijk bij hun controle meer werk verzetten. Het idee is dat accountants strenger moeten beoordelen of de inschatting van een bedrijf van de eigen continuïteit klopt. De toezichthouder komt met een voorstel voor deze aanscherping van de controle. Dat schrijft het FD.

Onderdeel van een breder plan

Het voorstel is een onderdeel van een breder plan om de sector aan te pakken. Aanleiding hiervoor is onder meer het boekhoudschandaal rond het faillissement van de Britse bouwgigant Carillion en retailbedrijf BHS vorig jaar. De schandalen roepen vragen op over hoe bedrijven die goedkeuring van een accountant kregen, en een jaar later toch ten onder gingen.

Verslaggevingseis

FRC wil een aanscherping van de ‘Going Concern Standard’, die bepaalt in hoeverre bedrijven in staat zijn om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Dat brengt een nieuwe verslaggevingseis mee voor accountants. Zij moeten alle bewijs van cliënten met betrekking tot de continuïteitspositie in acht nemen, ook wanneer er tegenstrijdige informatie in het spel is. Vervolgens moet de accountant publiekelijk laten weten of hij het eens is met de inschatting dat zijn cliënt in de nabije toekomst nog overeind staat.

Meer werk voor accountant

De FRC erkent dat dit voor de accountant nog meer werk betekent. Ook worden de eisen voor Britse accountants zo een stuk strenger dan in andere landen. De Britse toezichthouder stelt dat de kosten, voor de extra uren die accountants moeten maken, uitkomen op zo’n 16 miljoen pond per jaar. Die uren moeten worden vergoed door de auditkantoren en hun cliënten.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post