THEMA

GOOGLE GEBRUIKT DOUBLE IRISH EN DUTCH SANDWICH OM BELASTING TE ONTWIJKEN

Google heeft in 2017 19,9 miljard euro via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is ongeveer 4 miljard euro meer dan de internetgigant een jaar eerder door deze belastingroute liet stromen. De bedragen komen uit de jaarrekening van Google Netherlands Holdings, die het Amerikaanse bedrijf vlak voor de jaarwisseling heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Dat meldt het FD.

Geen werknemers

De Nederlandse holding heeft geen werknemers en wordt sinds 2004 gebruikt om royalty’s, vergoedingen voor het gebruik van de merknaam en technologie van Google, naar Google Ireland Holdings Unlimited te verplaatsen. Deze vennootschap houdt de merkrechten voor Google buiten de VS.

Geen vennootschapsbelasting

Google Ireland Holdings Unlimited is in Ierland gevestigd, maar wordt bestuurd vanuit Bermuda. Daar is het bedrijf ook belastingplichtig, maar het geval wil dat Bermuda geen vennootschapsbelasting heft.

Royalty’s

Driekwart van de royalty’s is afkomstig van een andere Ierse Google-vennootschap, genaamd Google Ireland Limited. Deze vennootschap int advertentiegelden die het techbedrijf buiten de VS heeft gegenereerd. Het resterende bedrag van bijna 5 miljard euro komt van het in Singapore gevestigde Google Asia Pacific, dat een vergelijkbare rol heeft.

Double Irish

Vanwege het gebruik van twee Ierse en een Nederlandse vennootschap wordt de belastingtruc ook wel de ‘Double Irish’ met een ‘Dutch sandwich’ genoemd. De methode is legaal, maar desondanks wel omstreden. De Ieren hebben onder internationale druk in 2015 hun wetgeving aangepast. Daardoor is het niet meer mogelijk de ‘Double Irish’ op te zetten. Bedrijven die de constructie al hadden mogen deze tot 2020 gebruiken.

Miljarden in het buitenland

Dankzij de Nederlands-Ierse route hebben Amerikaanse bedrijven miljarden euro’s in het buitenland gestald. Onder de vorige Amerikaanse belastingwet moesten zij hierover pas belasting betalen als dit geld naar de VS doorgesluisd werd. Zolang het geld in het buitenland bleef, was het onbelast.  In 2017 tekende president Donald Trump een nieuwe belastingwet, die buitenlandse winsten ook belast als zij buiten de VS worden gehouden.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post