THEMA

HARDE MAATREGELEN NIET NODIG VOLGENS ADVIESGROEP ACCOUNTANTSSECTOR

Harde maatregelen zijn niet nodig om accounts beter hun werk te laten doen. Dat schrijft de Stuurgroep voor Publiek Belang (SGB) in een gisteren verschenen rapport. SGB is een adviesgroep van de accountantssector.

Fouten en blunders

Gedragsverandering is veel belangrijker concludeert het rapport. Het rapport verschijnt in het jaar dat een commissie van minister Heokstra maatregelen onderzoekt om de betrouwbaarheid van de sector te verbeteren. Dit vanwege de vele schandalen waarmee de sector kampte de afgelopen jaren.

Begin deze maand nog schorste de tuchtrechter een KPMG-accountant voor het goedkeuren van een fout jaarverslag. Ook zijn er twijfels over het verdienmodel waarbij controle en advies onder één dak zitten, schrijft het FD.

Wat zijn de oorzaken?

De SGB denkt dat de fouten zoals bij de controle van de jaarrekening kunnen worden voorkomen. Hiervoor moet de sector een cultuur van openheid aanmenen. De adviesgroep verzamelde voor haar conclusies zeven leerpunten aan de hand van analyses die de grootste accountantskantoren maakten van eigen fouten. Daar kunnen de kleinere vissen ook lering uit trekken, aldus SGB.

Ook in dit rapport komt komt personeelstekort naar voren als belangrijke oorzaak voor het rommeleige controlewerk. Verder worden tijdgebrek, late levering van cijders en achterhaalde vakkennis genoemd. Maar de belangenvereniging ziet de onbespreekbaarheid van al die factoren tezamen als de meest cruciale factor, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post