THEMA

HET EINDE VAN DE SPAAR-BV IN ZICHT

Een besloten vennootschap waarin particulieren hun vermogen stallen wordt minder aantrekkelijk. Door de aankomende wijziging lijkt er een einde te komen aan de zogenaamde spaar-bv. Aankomende zomer wordt een wetsvoorstel verwacht wat per 1 januari 2022 als wet zal gelden. Voor zover nu bekend zal nog steeds worden uitgegaan van een fictief behaald rendement maar zal er wel onderscheid gemaakt worden hoe het belegd is.

Rendement

Al het spaargeld krijgt dan een forfaitair rendement van slechts 0,09%. Daarom zullen naar verwachting weinig particulieren nog de moeite nemen om een dergelijke spaar-bv op te richten. Vanwege het lage rendement waar de Belastingdienst vanuit gaat, loont het niet meer om zo'n bv te laten voortbestaan. Zeker niet met de kosten die aan die constructie vast zitten.

Andere beleggingen krijgen een fictief rendement van 5,33%. Bijvoorbeeld obligaties, aandelen of onroerend goed krijgen dat fictieve rendement. Het belastingtarief over die rendementen stijgt van 30% naar 33%. Om te ontmoedigen dat men geld leent om te beleggen mogen leningen niet meer gesaldeerd worden. Die leningen krijgen een aftrekbaar maar lager rendement.

Grote frustratie

Ondanks dat particulieren dit jaar al iets minder belasting over hun vermogen zullen gaan betalen, blijven velen toch verontwaardigt over de vermogensrendementsheffing (vrh). De Hoge Raad gaf eerder aan de verontwaardiging terecht te vinden. Vooral mensen die hun spaargeld risicovrij op een spaarrekening hebben staan zijn de klos. Het fictieve rendement is immers vele malen hoger dan de spaarrente.

De frustratie blijft dus groot. Niemand betaald graag te veel belasting. Het oprichten van een spaar-bv waarin het vermogen wordt ondergebracht is altijd een mogelijkheid geweest om dit te voorkomen. Het vermogen valt dan niet meer in box 3. Wanneer er geen of weinig rendement wordt gemaakt in de bv dan levert dat belastingbesparing op.

Heffingsvrije som

Zodra de nieuwe wetgeving van kracht is, zal die route voor de meeste spaarders niet meer interessant zijn. Behalve het lage nieuwe tarief, is er ook een heffingsvrije som zodat iemand die alleen spaart en niet belegt, niets hoeft te betalen over de eerste €440.000. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat ondernemers in het mkb veel sparen.

Waarom zou je geld naar privé halen als je eerst tegen 25% belasting (aanmerkelijk belang) moet afrekenen en vervolgens nog een te hoge vrh moet betalen? Wanneer zij niet willen beleggen, brengen zij eerder geld vanuit box 3 naar box 2. Bij hogere beleggingsresultaten, kan het geld beter in box 3 blijven. De omslagpunten, afhankelijk van het beleggingsresultaat en vermogen, kan de specialist zo voorrekenen, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post