THEMA

HONDERDDUIZENDEN NEDERLANDERS ONTDUIKEN BELASTING DOOR ZWARTWERKEN

Vorig jaar hebben zo'n 400.000 mensen in Nederland belasting ontdoken door soms of regelmatig hun werk niet op te geven. Dat blijkt uit berekeningen van NOS op 3 op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal gaat het om zo'n 4 miljard euro.

Schoonmaakbranche

Volgens het CBS wordt er in de schoonmaakbranche het meest zwartgewerkt. In die sector gaat 1,44 miljard euro per jaar om. In de bouw, denk hierbij aan schilders of stukadoors die handje contantje betaald worden, gaat het om 800 miljoen euro per jaar. Vergeet tot slot ook kappers niet, die knippen en scheren voor zo’n 441 miljoen euro zwart.

Honderden miljoenen misgelopen

Als over deze inkomsten wél loonbelasting betaald was, dan had dat honderden miljoenen opgeleverd voor de staatskas. Daarbij meldt NOS dat de extra kosten voor uitkeringen en toeslagen, die zwartwerkers soms ook ontvangen, niet zijn meegerekend.

Schattingen

Het zijn en blijven wel schattingen. Het CBS stelt dat het lastig blijft om precieze cijfers te berekenen. “Bij kappers kijken we bijvoorbeeld naar het aantal inwoners van Nederland en hoe vaak mensen gemiddeld naar de kapper gaan. Dan kun je schatten wat de totale omzet van de kappersbranche zou moeten zijn. Als dan blijkt dat het echte bedrag veel lager is, dan zou dit zwart bijgeklust moeten zijn.”

‘Te weinig mensen’

De Belastingdienst laat na vragen van de NOS weten dat niet bijgehouden wordt hoeveel boetes er voor zwartwerken zijn opgelegd en hoe vaak er wordt gecontroleerd. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel daarover: "Mensen die zwartwerken wil ik aanpakken, mensen die zwartsparen wil ik aanpakken, bedrijven die te weinig belasting betalen en die belasting ontwijken wil ik aanpakken. Uiteindelijk heb ik maar een beperkt aantal mensen dat ik daarvoor inzet."

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post